Google po převzetí Motoroly zvýšil tržby o pětinu

Motorola, Google

Motorola, Google Zdroj: profimedia.cz

Americká internetová společnost Google zvýšila ve druhém čtvrtletí letošního roku tržby o 21 procent 12,21 miliardy dolarů (253 miliardy korun). Společnost to dnes uvedla v první čtvrtletní zprávě po převzetí společnosti Motorola Mobility, za kterou zaplatila 12,5 miliardy dolarů.

Společnost vytvořila za druhé čtvrtletí čistý zisk 2,79 miliardy dolarů (58 miliard korun), což je 8,42 dolaru na akcii. V prvním čtvrtletí měl Google zisk 2,89 miliardy. Po zveřejnění zprávy se cena akcií společnosti zvýšila o tři procenta na 609 dolarů (12 600 korun).

Google, který je největší internetovou vyhledávací firmou na světě, uzavřel akvizici Motoroly v květnu, a vstoupil tak do vysoce konkurenčního prostředí chytrých telefonů.

V tradičním internetovém segmentu dosáhla společnost ve druhém čtvrtletí tržeb 10,96 miliardy dolarů (227 miliardy korun) ve srovnání s devíti miliardami loni. Tržby Motoroly činily ve druhém čtvrtletí 1,25 miliardy dolarů (26 miliard korun), provozní ztráta dosáhla 233 milionů dolarů.

Firmu nadále trápí klesající příjmem z jednotlivých reklam ve vyhledávači, cena za jedno klinutí meziročně spadla o 16 procent. Na druhou stranu, počet klepnutí uživatelů na reklamy stoupl o 42 procent. Analytik společnosti Needham & Co Kerry Rice sice očekával, že cena se propadne méně, očekává ale, že nyní už dosáhla svého dna a začne opět růst, napsala agentura Reuters.