Google pohřbil "stroj na inovace", díky němuž vznikl Gmail

Google News vznikly právě díky "dvaceti procentům".

Google News vznikly právě díky "dvaceti procentům". Zdroj: profimedia.cz

Ještě nedávno mohli zaměstnanci Googlu 20 procent své pracovní doby (tj. jeden pracovní den) věnovat ryze svým projektům. K dispozici měli navíc všechno vybavení firmy. Výjimečný benefit, který dal vzniknout Google News, Orkut.com, Gmailu nebo AdSense, ale znamenal pro Google velké náklady. Firma ho pohřbila.

Zdá se, že Google upouští od své politiky, v jejímž rámci mohli jeho zaměstnanci věnovat 20 procent svého času na projekty, které si sami vybrali, bez ohledu na to, jak šíleně vypadaly, napsal deník Wall Street Journal. Jde o velké překvapení, protože Google tuto politiku vydával za jeden ze stavebních kamenů svého „stroje na inovace“, popisuje list.

Podle deníku Quartz program zadusily nenápadné změny ve fungování společnosti. Firma prý více dbá na efektivitu práce, což praktické využívání „20 procent času“ začalo stále více komplikovat. První změna byla, že zaměstnanci dostávali „volno“ na zvláštní povolení nadřízených, píše Quartz.

Definitivně poslední rána přišla s hodnocením práce manažerů. Pro dosažení cílů s předpokládá, že se jejich týmy věnují svým projektům celou pracovní dobu. Pětina času vyhrazena nezávislým nápadům údajně může ohrozit pracovní cíle. V poslední době se tak vývojáři mohli realizovat pouze ve svém volném čase, takže z dvaceti procent se stalo nakonec „120 procent času“, glosoval nastalou situaci Business Insider.

Samotná firma se k údajnému konci svého známého motivačního programu nevyjádřila.