Google útočí na mobilní trh - za 12,5 miliardy dolarů koupil Motorolu

Americký internetový gigant Google udělal největší byznys ve své historii - koupí amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility za 12,5 miliardy dolarů (213 miliard korun). Otevírá si tak dveře k výrobě vlastních mobilů či tabletů pro svůj operační systém Android. Akvizicí zároveň získá velké množství patentů, které se mohou stát užitečnou zbraní v právních bitvách, jimiž trh mobilních technologií nyní celosvětově prochází.

Google zaplatí za každou akcii Motorola Mobility 40 dolarů. Kupní cena tak zahrnuje více než 60procentní prémii k pátečnímu závěru akcií na burze. Transakce již byla schválena správními radami obou podniku, napsala agentura AP.

Motorola se tak pro Google stane nejbližším partnerem pro rozšiřování operačního systému Android a navázaného ekosystému. Partnerství by mělo ještě více posílit postavení Googlu na trhu s chytrými telefony. Google bude moct pro svůj operační systém nabízet vlastní zařízení podobně jako Apple.

„Do budoucna by mohlo partnerství posílit pozici Googlu a Androidu vedle Applu a jeho iOS. Android ale nadále zůstává otevřenou platformou a dnes již tradiční výrobci jako je HTC, LG nebo Samsung z něj mohou nadále těžit a vyrábět vlastní přístroje. Motorola jim ale nyní bude daleko silnějším soupeřem,“ komentoval akvizici David Polesný ze serveru Živě.cz.

Společnost Google uvedla, že transakce by měla být završena koncem letošního či začátkem příštího roku. Dodala, že bude firmu Motorola Mobility provozovat jako samostatný podnik. Na trhu chytrých mobilů se tak profilují tři silné skupiny – Apple, Google s Motorolou a Microsoft v úzkém partnerství s Nokií.

Jde hlavně o patenty?

Podle některých analytiků je ale větší příklon Googlu k vyrábění vlastních telefonů nepravděpodobný. Za akvizicí Motoroly vidí hlavně snahu Googlu získat patenty a posílit si tak obranu v soudních přích s dalšími podniky v odvětví.

„Akvizice společnosti Motorola nám zvýší konkurenceschopnosti posilováním patentového portfolia, které nám lépe umožní chránit Android před protisoutěžními praktikami Microsoftu, Applu a dalších,“ uvedl na blogu Googlu šéf společnosti Larry Page.

„Při akvizici Motoroly nemůže jít pouze o to, získat hardwarovou firmu. Motorola vlastní několik zásadních patentů, které se můžou opravdu hodit. Apple to asi neodradí od dalších útoků, Google ale bude mít lepší manévrovací prostor,“ uvedla pro Reuters Carolina Milanesi ze společnosti Gartner.

Soudní pře například vedou společnosti Apple a Microsoft, a to s výrobci mobilních telefonů, kteří používají operační systém Android právě od Googlu. Ten jako mladá firma má málo svých vlastních patentů, kterými by se mohl hájit.

Google v červenci koupil zhruba tisícovku patentů od technologického gigantu IBM. Kolekci zhruba 6 tisíc patentů od bankrotujícího kanadského Nortelu se mu ale získat nepodařilo, v aukci ho přebilo konsorcium v čele s Applem.

Výběr velkých akvizicí v sektoru internetových a telekomunikačních firem v posledních letech:

12,5 miliardy USD Americký internetový gigant Google kupuje amerického výrobce mobilních telefonů Motorola Mobility Holdings.
8,5 miliardy USD Tuto částku v hotovosti nabídl 10. května 2011 americký softwarový gigant Microsoft za koupi provozovatele bezplatného internetového telefonování Skype. Šlo o největší akvizici v historii Microsoftu.
cca 6 miliard USD Plánoval vynaložit Microsoft za nákup internetové reklamní společnosti aQuantive v květnu 2007.
3,3 miliardy USD Zaplatil britský provozovatel internetového sázení a hazardních her PartyGaming za spojení s rakouským konkurentem bwin. Dohodu obě firmy uzavřely v červenci 2010, vznikla tak největší společnost v oblasti internetového sázení a hazardního hraní na světě s akciemi na burze.
Tutéž sumu za koupi norského výrobce videokonferenčních zařízení Tandberg zaplatila americká počítačová firma Cisco. Akvizice skončila loni v dubnu.
3,1 miliardy USD V dubnu 2007 oznámil Google, že koupí poskytovatele internetové reklamy DoubleClick. Vyhrál tak bitvu, kterou o firmu vedl s konkurenčním Microsoftem. Evropská komise akvizici povolila 11. března 2008.
1,65 miliardy USD Za tuto částku nakoupil Google americkou firmu YouTube, která umožňuje sdílení videozáznamů. Společnosti se na akvizici domluvily v říjnu 2006.
1,5 miliardy USD V červenci 2002 americká internetová aukční a nákupní síť eBay oznámila, že koupí platební systém PayPal.

Zdroj: ČTK

Pro Motorolu je nabídka výhrou

Motorola se na počátku tohoto roku po letech příprav oficiálně rozdělila na dva podniky, Motorola Mobility a Motorola Solutions. Motorola Mobility se soustředí na mobilní telefony a set-top boxy. Do Motorola Solutions firma vyčlenila své aktivity v oblasti policejních vysílaček a snímačů čárových kódů, které prodává podnikovým zákazníkům a vládě.

Akcie Motorola Mobility po oznámení Googlu stouply o 59 procent ještě před zahájením obchodování na burzách.

Ve druhém čtvrtletí se podle statistik agentury Gartner ve světě prodalo přes 10,2 milionu kusů mobilních přístrojů značky Motorola, byla tak světově osmou nejrozšířenější značkou s podílem 2,4 procenta trhu. Nejprodávanější Nokia zaznamenala prodej 97,9 milionu přístrojů.