Grantová agentura ČR přišla o data. Musí vypsat nové tendry

vědec, ilustrační foto

vědec, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Grantová agentura České republiky, která stojí za rozdělováním peněz pro podporu výzkumu, vývoje a inovací, musela zrušit aktuální veřejné soutěže pro financování projektů v roce 2013. Důvodem je havárie informačního systému, který několik dní neukládal data. Zástupci agentury slibují vypsat nové soutěže ještě v průběhu května tohoto roku tak, aby peníze do nových projektů přitekly v co možná nejbližším termínu.

„Předsednictvo GAČR ujišťuje, že zrušením vyhlášených veřejných soutěží není ohroženo účelové financování české vědy. Havárie datového úložiště vedla k poškození dat vztahujících se pouze k návrhům projektů s předpokládaným zahájením v roce 2013,“ píše agentura v oficiálním prohlášení. Ostatní data údajně neměla být poškozena.

GAČR nekomentuje, kolika přihlášek se zrušení týká. „V souladu s podmínkami veřejné soutěže nelze do dat v průběhu soutěžní lhůty nahlížet, a proto informacemi o zpracovaných návrzích v okamžiku vzniku havárie nedisponujeme,“ řekl E15.cz předseda Grantové agentury Petr Matějů. Ten zároveň dodává, že všichni, kteří se do programu financování přihlásili, musí své přihlášky zadat znovu. Agentura se údajně všem poškozeným omluvila.

Chyba v ukládání dat podle interního šetření nastala vlivem špatné komunikace mezi informačním systémem a diskovými poli. Systém měl pracovat správně do 29. března, ještě z tohoto dne má GAČR k dispozici plnou zálohu dat. Kumulované chyby v zapisování dat vedly 2. dubna ke kolapsu celého systému. Celkové zálohy byly prováděny týdně, inkrementální pak každých 12 hodin. Inkrementální záloha ukládá pouze změny v databázi, ke kterým došlo oproti předchozí záloze. Jakmile se ale jedna taková záloha poškodí, což je i případ GAČR, dojde také k poškození všech dalších záloh.

Agentura bude problém reklamovat. „V závislosti na výsledcích analýzy a diagnostiky infrastruktury dojde k nápravě v rámci reklamačního řízení, tedy bez dalších nákladů,“ tvrdí předsednictvo. GAČR v současné době společně s dodavatelem informačního systému, společností SEFIRA, pracuje na obnovení chodu. Agentura zároveň posiluje IT podporu.

Společnost SEFIRA vyhrála tendr na dodávku informačního systému v hodnotě necelých 9,5 milionu korun a dalších zhruba 2,7 milionu korun padne na správu a podporu systému na 48 měsíců. Zakázka se skládá z 8 modulů, například pro hodnocení návrhů projektů, modul závěrečných zpráv a dalších. GAČR svému dodavateli informačního systému doposud zaplatila za první tři etapy vývoje částku ve výši 4,4 milionu korun.

GAČR provozuje informační systémy ve vlastním zabezpečeném datovém centru. Sídlí v pražských Dejvicích a letos na českou vědu rozděluje 2 miliardy korun.