HBO nalila do české dcery čtvrt miliardy

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: hbo.cz

Televize HBO, která patří gigantovi Time Warner, pokračuje v masivních investicích v České republice. V uplynulých týdnech poslala své české dceři HBO Netherlands Channels 243 milionů korun. Ty budou podle informací E15 použity na rozjezd a provozování nizozemského vysílání z Česka. Oficiálně HBO operaci zahalila mlčením. „Dotaz ponecháváme bez komentáře,“ uvedla mluvčí české HBO Pavla Brožková.

Celkový účet za nizozemskou operaci se už vyšplhal minimálně na 418 milionů korun. Na počátku roku totiž dostala 175 milionů korun druhá společnost, zapojená do operace – HBO Netherlands Holdings.

Nyní peníze přitekly i licenční společnosti. HBO Netherlands Channels, které šéfuje ředitel HBO Česká republika Ondřej Zach, získala na konci loňského roku od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) licenci na vysílání tří programů do Nizozemska prostřednictvím optických sítí. Ty představují speciální typ distribuce, který se liší od klasického streamování přes internet. Licence, které firma dostala od RRTV, jsou HBO Netherlands, HBO 2 Netherlands a HBO 3 Netherlands, které se zaměří na vysílání převážně amerických filmů a seriálů. Podle nepotvrzených informací by vysílání mělo začít již během letošního roku. Nikdo z odpovědných manažerů HBO nechtěl věc komentovat.

Organizace nizozemského vysílání HBO z České republiky má komplikovanou strukturu. HBO Netherlands Channels je ovládána nizozemskou společností HBO Nederland Coöperatief. HBO Netherlands Holdings má zase maďarského vlastníka HBO Holding (ten drží i sto procent HBO ČR).

Firmu HBO ČR zprostředkovaně ovládá zábavní obr Time Warner, který v Česku rovněž drží asi třetinu televize Nova. Česká HBO v roce 2010 skončila se ziskem 132 milionů korun a tržbami skoro dvě miliardy. Time Warner si z předloňského zisku firmy vytáhl dividendu 130 milionů.