Hodnota Applu vzrostla od smrti Jobse o polovinu

Steve Jobs

Steve Jobs Zdroj: Apple.com

Cena akcií Applu dnes poprvé v historii překročila 600 dolarů za kus. Hodnota firmy tak vzrostla od smrti Steva Jobse o polovinu. Další růst zřejmě souvisí s tím, že firma v pátek začne prodávat novou verzi tabletu iPad. Tržní hodnota Applu nyní dosahuje téměř 555 miliard dolarů (10,5 bilionu korun).

V době úmrtí Jobse, tedy těsně po představení iPhonu 4S, se hodnota jedné akcie Applu pohybovala kolem 380 dolarů. Mnozí tehdy předpovídali brzké dosažení maximálního stropu tržní hodnoty.

Pesimistické odhady analytiků o dalším vývoji Applu, které se vyrojily po smrti hlavního vizionáře Jobse, se tak zatím nevyplnily, spíše naopak. Hranici 500 dolarů za akcii americká firma přitom poprvé překonala zhruba před měsícem - 13. února. Teď má Apple dvakrát větší hodnotu než Microsoft.

Vývoj akcií Applu od roku 2007:

Vývoj akcií AppluVývoj akcií Applu | vrba@mf.cz

Někteří odborníci předpokládají, že firma by v pátek mohla prodat milion nových iPadů. Apple představil nejnovější verzi tabletu iPad minulý týden. Novinka je vzhledově totožná s předchozím modelem, má ale mimo jiné výkonnější procesor, větší rozlišení displeje a podporu pro rychlejší přenosy mobilních dat.