Hollywood spouští léto miliardových tržeb

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Americkou premiérou komiksové adaptace Avengers zítra startuje ve světových kinech letní sezona. V posledních letech se toto období na celkových tržbách kin podílí čtyřiceti i více procenty.

Například loni letní tržby podle serveru boxofficemojo. com ve Spojených státech dosáhly 4,33 miliardy dolarů, zatímco celoroční tržby se vyšplhaly k 10,17 miliardy dolarů.

Hollywood letos sází na miliardářské franšízy. Server boxofficemojo. com i magazín Variety se shodují na pomyslném vítězi v klání o nejúspěšnější film letošního léta: bez větších obtíží by jím měla být třetí část batmanovské ságy režiséra Christophera Nolana Temný rytíř povstal, jejíž celosvětové tržby by měly hravě překonat miliardu dolarů.

Z komiksových adaptací pravděpodobně zabodují již zmínění Avengers a nový Spider-Man. Dalším tahákem by se měla stát nová pokračování animovaných megahitů Madagaskar a Doba ledová, z animovaných snímků může zabodovat ještě pixarovský snímek Rebelka.

Letošní letní sezona nabídne oproti předchozím některá specifika především v neamerických teritoriích. Tím hlavním je rostoucí čínský trh, který se už velikostí vyrovnal americkému, a úspěch 3D verze Titaniku ukazuje, že Číňané letos chtějí utrácet za filmy významné částky. Studia na to reagují i tím, že čím dál častěji začínají na těchto trzích uvádět snímky dokonce dříve než doma (viz světové uvádění Avengers týden před USA).

Negativní dopad na návštěvnost by mohly mít sportovní akce, které budou dosahovat vysoké televizní sledovanosti. Magazín Variety upozornil, že to platí především pro evropský šampionát ve fotbale a olympijské hry.