Hollywoodský přestup roku: DreamWorks přechází k 20th Century Fox

Shrek

Shrek Zdroj: bontonfilm

Jedna z nejvýnosnějších produkčních společností posledních let a tvůrce legendárního Shreka, DreamWorks Animations, po letech mění distributora. V pondělí podepsala pětiletý kontrakt s 20th Century Fox, která tak od roku 2013 vystřídá Paramount. „Pro česká kina se nic nemění, distribuujeme Fox i Paramount,“ prohlásil Petr Slavík z distribuční společnosti Bontonfilm.

Změna se však dotkne trhu s DVD a disky Blu-ray. Snímky Paramountu na český trh s domácí zábavou uvádí firma Magic Box. „Nedávno jsme obnovili smlouvu s Paramountem a v ní figurují ještě letošní snímky Madagaskar 3 a Legendární parta. Co se natočí mezi lety 2013 a 2017, bude u Foxu,“ uvedla mluvčí Magic Boxu. Snímky 20th Century Fox na DVD vydává konkurenční Bontonfilm.

Distribuční společnost Paramount má další důvod k velkým starostem. Letošní rok patří z ekonomického hlediska k jejím nejhorším letům vůbec, z velkých hollywoodských studií má suverénně nejnižší tržby. Navíc jej opouští produkční společnost DreamWorks Animation (DWA), která od podepsání smlouvy v roce 2006 patřila k největším producentům kasovních trháků Paramountu. DreamWorks Animation však v pondělí podepsala pětiletou smlouvu s 20th Century Fox, jejíž předmětem jsou celosvětová práva na distribuci v kinech i na DVD či discích Blu-ray.

Podle Bloomberg News se šéf DreamWorks Animation Jeffrey Katzenberg rozhodoval mezi Sony a 20th Century Fox a právě Fox zvítězil díky lepším smluvním podmínkám a větší možnosti budoucího rozvoje na poli rodinné zábavy. Dle Bloombergu nová smlouva zajišťuje DWA stejný, tedy osmiprocentní, distribuční poplatek jako u Paramountu, a to jak pro kina, mezinárodní televizní práva, tak i pro prodej DVD či Blu-rayů. Ale v segmentu digitálních formátů (video-on-demand, on-line prodej) se společnosti poplatek sníží na šest procent. Nová smlouva tak může být vnímána také jako snaha reagovat na pokles prodeje fyzických nosičů a příklon k televizi a digitální distribuci. Zároveň dle Katzenberga nabízí smlouva i výhodnější podmínky pro DWA v oblasti marketingu a prodeje licencí na merchandising.

Magazín Variety dále poukazuje, že spojení DreamWorks Animation a 20th Century Fox může být i pokusem zarazit pokles zájmu o animované snímky, který v posledních letech nastává po dekádě plné animovaných stomilionových hitů. Zatímco Paramount v této oblasti tápal (podařilo se mu uspět jen se snímkem Rango), 20th Century Fox ve světě uspěl například s mnohamiliardovou sérií Doba ledová. Jen v příštím roce DWA pod křídly 20th Century Fox do kin uvede podle serveru boxofficemojo. com hned trojici snímků – The Croods, Turbo a Mr. Peabody & Sherman. V roce následujícím pak pokračování veleúspěšného filmu Jak vycvičit draka. DWA zároveň od letoška po vzoru Walta Disneyho a dalších studií otevře svůj tematický zábavní park.