Hudební dramaturgii Radiožurnálu už kritizují i velcí vydavatelé

Mixpult.

Mixpult.

Hudební vydavatelství Universal poslalo otevřený dopis šéfovi Českého rozhlasu Peteru Duhanovi, ve kterém kritizuje hudební situaci na stanici Českého rozhlasu 1 Radiožurnál. Dopis je reakcí na vzrušenou debatu odborníků, kteří kritizovali hudební dramaturgii Českého rozhlasu na veřejném semináři konaném 1. prosince. Plné znění dopisu zveřejnil server Mediář.cz.

„Základní problém není v nastavení výběru hudby vaším hudebním dramaturgem. Jeho profesionální erudice a zkušenost z jiných rádií ho dostatečně předurčují k tomu, aby byl schopen podobným způsobem pracovat i pro rádio veřejnoprávní. Jediné, co lze v současné době vytknout hudební dramaturgii, je absolutní absence zadání, jak má hudební airplay veřejnoprávního rozhlasu vypadat,“ uvedl v dopise generální ředitel českého zastoupení Universalu Tomáš Filip.

Současný externí hudební dramaturg Radiožurnálu Radek Sedláček na veřejném semináři uvedl, že o výběru skladeb rozhodují testy na vzorku posluchačů. Filip v dopise kritizoval hudební složku s tím, že „stanice slepě následuje výzkumy a tím je zapříčiněný velmi úzký výběr hudby a jeho kolovrátkové opakování“.

„Chtěli bychom Vás požádat, abyste velmi pečlivě zvážil kroky týkající se hudebního směřování ČRo 1- Radiožurnálu, a pokud budete mít zájem o jakoukoli odbornou konzultaci, jsme připraveni se jí zúčastnit,“ stojí v závěru dopisu.

Český rozhlas má v současné době 700 tisíc posluchačů a je čtvrtou nejposlouchanější stanicí v České republice. Koncesionářský poplatek platí přibližně tři miliony lidí.