IBM propouští přes tisíc lidí. Česka se to netýká

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

IBM ve Spojených státech propouští přes tisícovku svých zaměstnanců a není vyloučeno, že dojde k dalším odchodům. Důvodem není, že by se jedné z největších technologických firem světa nedařilo, ale jde o pružnou reakci na poptávku na trhu. Podle našich informací se propouštění netýká zaměstnanců v České republice.

IBM v loňském roce meziročně rostlo o 7 procent, když navýšilo příjmy na 106,9 miliardy dolarů. Firma chce neustále rychle reagovat na aktuální vývoj na trhu a se snaží již nepotřebné pracovní pozice nahrazovat novými. „IBM se neustále snaží vyvažovat pracovní síly,“ uvádí oficiální tiskové prohlášení IBM. „To v praxi znamená redukovat pracovní místa v některých oblastech a nahrazovat je pozicemi jinde,“ upřesňuje prohlášení.

Tento kolotoč pracovních pozic reaguje na aktuální vývoj v technologiích a na poptávku zákazníků a podle zástupců IBM jde o způsob, jak se neustále udržet ve hře.

IBM nezveřejňuje počty zaměstnanců v jednotlivých zemích, není tedy jasné, kolik procent aktuální kolo propouštění dělá. Poslední údaje z roku 2009 ukazují, že v pobočkách ve Spojených státech pracovalo 109 tisíc lidí. Globálně firma zaměstnává přes 400 tisíc zaměstnanců.

Přesná čísla svých zaměstnanců IBM nezveřejňuje ani v České republice, kde kromě české divize sídlí také centrum pro střední a východní Evropu a velké centrum v Brně. Firma mluví o tisícovkách tuzemských zaměstnanců. Tuzemská pobočka propouštění oficiální nekomentuje, podle našich informací se ale vlna propouštění České republiky netýká.

IBM je velkým výrobcem serverů, softwaru a dodavatelem na to navázaných služeb. V roce 2011 se mezi dodavateli serverů usadilo na třetím místě za HP a Dellem, ale v příjmech z prodejů serverů se stala jedničkou. Firmu od letoška .