IBM pustí kvantový počítač na trh. K technologii se poprvé dostanou běžní zákazníci

Datové centrum vybavené kvantovým počítačem IBM Q

Datové centrum vybavené kvantovým počítačem IBM Q Zdroj: IBM

Společnost IBM na technologickém veletrhu CES v Las Vegas představila své první pro komerční účely určené datové centrum vybavené kvantovým počítačem IBM Q pod názvem System One. Centrum stojí ve městě Poughkeepsie v americkém státu New York a připojeným firmám umožní přístup ke kvantovým výpočením operacím. Jde o vůbec první instalaci kvantového počítače na světě mimo laboratorní podmínky. 

Systémy centra se podle technického šéfa IBM Scotta Crowdera každodenně automaticky kalibrují, aby byl zaručen stabilní chod zařízení a kvantový stav. Služby centra jsou k dispozici firmám, které s IBM spolupracují na rozvoji výpočetních technologií a praktického využití kvantových výpočtů v byznysu v rámci sítě IMB Q Network. Do ní jsou kromě desítek firem z žebříčku Fortune 500 (například Samsung, Daimler, Accenture, JP Morgan Chase) zapojeny také světové univerzity (například Universität München, Oak Ridge National Laboratory či University of Oxford), a další start-upy a výzkumné instituce.

Do Q Network při této příležitosti přistoupila jako první energetická firma také společnost ExxonMobil. Chce tak rozjet využívání kvantových počítačů pro vývoj nových technologií v energetice a výrobě. „Rozsah a složitost mnoha problémů, kterým čelíme v našem podnikání, překračují možnosti dnešních počítačů,“ řekl Vijay Swarup, viceprezident výzkumu a vývoje společnosti ExxonMobil.

Pokrok v oblasti kvantových počítačů by právě například v energetice mohl umožnit řešit třeba optimalizaci národních energetických sítí, předvídání stavu životního prostředí či při poskytování vysoce přesných výpočtů kvantové chemie.

IBM uvedla kvantový počítač Q v květnu roku 2016 a zpřístupnila jej v testovacím provozu pro cloudové výpočetní operace. Zařízení od té doby využilo přes sto tisíc uživatelů, kteří mu zadali více než 6,7 milionu experimentálních úloh.