IBM se spojil s Googlem kvůli svým čipům

IBM

IBM

Technologická společnost IBM se spojuje s internetovým gigantem Google a několika výrobci čipů a síťových zařízení do aliance na podporu své čipové technologie Power. Cílem seskupení zvaného OpenPower Consortium je přitáhnout více uživatelů k této technologii, uvedla společnost IBM.

Vedle IBM a Googlu do aliance patří izraelský tvůrce čipové architektury Mellanox Technologies, americký výrobce čipů Nvidia a tchajwanský producent serverů Tyan Computer. Skupina bude budovat serverové, síťové a databázové technologie založené na čipech pro vzdálená, „cloudová“ datová centra.

Hardware a software technologie Power, jejímž výlučným vlastníkem je dosud IBM, firma v rámci aliance otevře pro další vývoj a bude ji licencovat ostatním. Aliance bude otevřena každé další firmě, která se bude chtít zapojit do inovace této platformy, uvedla IBM.

IBM v čipové technologii konkuruje větším rivalům Intel a ARM Holdings. Příjmy IBM v její čipové divizi Power Systems ve druhém čtvrtletí klesly meziročně o 25 procent.