Intel zažil rekordní rok

Intel potěšil investory.
Americké firmy v úvodu výsledkové
sezony v USA sdělují trhu poměrně
slušné údaje. Výrobce počítačových
čipů Intel, který řídí Paul S. Otellini, ve
třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk téměř
o 60 procent na 2,96 miliardy dolarů (asi
52 miliard korun) z 1,86 miliardy dolarů
před rokem.

Intel potěšil investory. Americké firmy v úvodu výsledkové sezony v USA sdělují trhu poměrně slušné údaje. Výrobce počítačových čipů Intel, který řídí Paul S. Otellini, ve třetím čtvrtletí zvýšil čistý zisk téměř o 60 procent na 2,96 miliardy dolarů (asi 52 miliard korun) z 1,86 miliardy dolarů před rokem. Zdroj: reuters

Tržby firmy vzrostly o 25 procent na 54 miliard dolarů, akcionáři vydělali o 19 procent víc. Zisk na na akcii byl loni 2,39 dolaru.

„Rok 2011 byl pro Intel výjimečný,“ prohlásil prezident společnosti Paul Otellini. „Společnost si vedla skvěle, příjmy zvýšila o více než 10 miliard dolarů a překonala všechny své rekordy jak v tržbách, tak ve výnosech. Pro rok 2012 máme připravenu řadu novinek a chystáme se využít globálních příležitostí prostřednictvím platformy Ultrabook, datových středisek, nových technologií zabezpečení a též chystanými chytrými telefony a tablety.“

Společnost Intel zveřejnila velmi příznivé výsledky za loňský rok. Tržby vzrostly na 54 miliard dolarů, provozní zisk na 17,5 miliardy a čistý zisk na 12,9 miliardy. Výnosy na akcii dosáhly 2,39 dolaru. Všechna čísla označila firma za rekordní.

Společnost získala z provozních aktivit zhruba 21 miliard dolarů, na dividendách vyplatila 4,1 miliardy dolarů a 14,1 miliardy dolarů využila ke zpětnému odkupu 642 milionů akcií.