Italský telekom přijme tisíce mladých zaměstnanců

Telecom Italia

Telecom Italia Zdroj: Piergiuliano Chesi, Wikimedia Commons (CC BY 3.0)

Telecom Italia plánuje v příštích třech až čtyřech letech najmout v Itálii čtyři tisíce zaměstnanců ve věku 20 až 30 let. Největší telekomunikační společnost v zemi tak využije pružnější pravidla na trhu práce zavedená díky reformám vlády premiéra Mattea Renziho.

„Po sedmi letech budeme opět nabírat až čtyři tisíce mladých lidí mezi 20 a 30 lety,“ uvedl v prohlášení generální ředitel italského telekomu Marco Patuano.

Telecom Italia má v Itálii více než 50 tisíc zaměstnanců. Domácí trh má na celkových příjmech firmy zhruba dvoutřetinový podíl. Podobné plány jako Telecom Italia na počátku tohoto měsíce oznámila i automobilka Fiat Chrysler.

Renziho vláda nedávno schválila nový pracovní zákon, jehož cílem je zmírnit restrikce pro najímání a propouštění zaměstnanců. Oznámení telekomu i automobilky jsou signálem toho, že zákon může přesvědčit velké zaměstnavatele, aby najímali více zaměstnanců na trvalý pracovní poměr.

Odborový svaz telekomu zprávu přivítal, stejně jako nedávný plán, že firma investuje deset miliard eur (275,4 miliard korun) do rozšíření sítě optických kabelů v Itálii. Tento krok má firmě pomoci od roku 2017 k růstu zisku.

Renzi, který protlačil reformu pracovního trhu navzdory silné opozici, doufá, že nová pravidla přesvědčí firmy k najímání, zvláště mladých, mezi kterými je míra nezaměstnanosti vyšší než 40 procent.