James Bond ve službách Amazonu. Internetový prodejce koupil filmové studio MGM

Studio MGM vzniklo už v roce 1924. Během koronakrize se dostalo do finančních potíží.

Studio MGM vzniklo už v roce 1924. Během koronakrize se dostalo do finančních potíží. Zdroj: MGM

Amazon nákupem studia MGM získal práva na slavné filmové značky, jako je třeba James Bond.
Obří internetový prodejce Amazon koupil filmové studio MGM za 8,45 miliardy dolarů.
3
Fotogalerie

Zvěsti se staly realitou. Americký internetový gigant Amazon ve středu oznámil, že podepsal smlouvu o odkoupení slavného filmového studia Metro-Goldwyn-Mayer (MGM). Impérium Jeffa Bezose za něj zaplatí 8,45 miliardy dolarů, téměř 176 miliard korun. Jedná se o zatím největší expanzi Amazonu do světa zábavního průmyslu. Akcie společnosti se nicméně bezprostředně po vydání zprávy příliš nepohnuly.

„Skutečná finanční hodnota za touto akvizicí spočívá v získání bohaté filmotéky, kterou plánujeme přeměnit a rozvíjet ve spolupráci s talentovaným týmem MGM,“ uvedl Mike Hopkins, viceprezident Amazon Studios. „Příležitost propojit legendární historii MGM s Amazonem je inspirující kombinací,“ přidal se Kevin Ulrich, člen představenstva MGM.

Studio vzniklo před bezmála sto lety a pod jeho křídla patří populární filmové hity, jako je James Bond, Rocky, Růžový panter, Hobit, Mlčení jehňátek nebo Sedm statečných. Dohromady má v portfoliu přes 4000 snímků a 17 tisíc televizních seriálů.

MGM se nicméně od loňského roku potácelo ve finančních problémech, které zavinila koronakrize. Od prosince bylo na prodej a jeho dosavadní majitel – společnost MGM Holdings za něj chtěla utržit alespoň 5,5 miliardy dolarů. O převzetí studia Amazonem se poprvé začalo spekulovat minulý týden. 

Amazon provozuje streamovací platformu Prime Video, která se snaží konkurovat Netflixu a Disney Plus. Díky nákupu MGM se tak její videotéka významně obohatí. Služba Prime Video nedávno pokořila hranici 200 milionů celosvětových předplatitelů.