Jídlo přiveze robot. Bolt začne testovat autonomní vozítka

Vozítko Starship pro Bolt

Vozítko Starship pro Bolt Zdroj: Bolt

Rozvoz jídel v rámci služby Bolt Food mají časem obstarávat malí roboti na šesti kolech. Umožní to partnerství, které estonská alternativní taxislužba uzavřela se společností Starship Technologies. Robotické rozvážky nejdříve začne Bolt testovat v estonském Tallinu a pokud vše půjde dobře, rozšíří je dál.

Bolt je sice znám především pro poskytování taxislužeb, v několika málo zemích, mimo jiné v Česku a na Slovensku, ale provozuje službu pro rozvoz hotových jídel z restaurací nazvanou Bolt Food. Tuto větev podnikání má firma vyčleněnou do samostatné divize a několikrát se nechala slyšet, že v ní vidí budoucnost a chce do ní investovat.

Uzavřená spolupráce ukazuje, že to Bolt myslí vážně a že se nechce, aby mu jeho hlavní konkurent Uber, rovněž provozující službu pro rozvoz jídla Uber Eats, utekl. I on totiž robotické rozvážky nejen, že provozuje, ale v poslední době rozšiřuje.

Objednávky by měly probíhat podobně jako doposud. Uživatel si přes mobilní aplikaci vybere, jaké jídlo a z které restaurace si chce nechat dovézt, jen ho nově nepřiveze člověk ve vozidle, ale jeden z malých, pojízdných autonomních robotů z továrny Starship Technologies.

Tito roboti vypadají jako pojízdné piknikové koše či kufry. Je to v zásadě jen krabice na šesti kolečkách vybavená kamerami a senzory, díky kterým se dokáže pohybovat v terénu, přičemž jídlo se vkládá dovnitř. Alternativní taxislužba vnímá tento způsob dopravy podle svého blogu jako více udržitelný a efektivní. 

Celý článek najdete na Živě.cz >>>