Jurský svět utržil za úvodní víkend nejvíc v historii, přes 12 miliard

Záběry z filmu Jurassic World

Záběry z filmu Jurassic World Zdroj: Universal Pictures

Volné pokračování dinosauří série, které o víkendu vstoupilo do kin po celém světě, utržilo během prvních dnů vůbec nejvíce peněz na vstupném v historii. Film Jurský svět získal do neděle celkem 511,8 milionu dolarů (téměř 12,5 miliardy korun). V rámci amerických kin je historicky druhý.

Čtrnáct let po premiéře posledního filmu z trilogie o uměle oživených dinosaurech v zábavním parku se do kin hrne na poslední dobu nevídané množství diváků.

Ve Spojených státech Jurský svět s tržbami 204,6 milionu dolarů za první víkend téměř dvojnásobně překonal očekávání expertů a kromě superhrdinského filmu Avengers z roku 2012 v USA žádné dílo během úvodních dnů neutržilo více.

Upoutávka na film

„Je to zcela výjimečné. Ten film má ohlas u diváků po celém světě,“ prohlásil šéf jedné z distribučních větví společnosti Universal Nick Carpou. Film podle anket u premiérových kin přitáhl do kinosálů zvláště mladé publikum, když téměř 40 procent návštěvníků bylo mladších 25 let.

Mezi distribučními společnostmi tento úspěch šíří optimistické vyhlídky, které podle znalců v letech klesajícího zájmu o návštěvu kin a v očekávání tradičně slabé letní sezony ještě minulý týden nikdo nepředpokládal.