Legendární mobily BlackBerry vstávají z mrtvých

Legendární klávesnice BlacBerry s mechanickými tlačítky

Legendární klávesnice BlacBerry s mechanickými tlačítky Zdroj: CC BY-ND 2.0: langleyo

Společnost BlackBerry skončila s výrobou vlastních mobil v roce 2016.
BlackBerry s typickým logem odkazujícím k mechanické klávesnici
Šéf BlackBerry John Chen
Výrobu smartphonů BlackBerry si před lety přímo v kanadském Waterloo v továrně Research in Motion prohlédla britská královna Alžběta II.
BlackBerry, model KeyOne
6
Fotogalerie

Značka BlackBerry se navrátí do světa mobilních zařízení. Ne však v podobě někdejších tlačítkových mobilů původního kanadského výrobce, nálepku BlackBerry si po dohodě s Kanaďany propůjčí americká společnost OnwardMobility spolupracující s FIH Mobile, dcerou Foxconnu.

OnwardMobility navazuje na někdejších slávu smartphonů BlackBerry. Chystané zařízení bude také mít fyzickou klávesnicí, podporu sítí 5G a nadstandardní zabezpečení komunikace a uživatelských dat přímo od BlackBerry. 

OnwardMobility se profiluje jako výrobce bezpečných mobilních zařízení cílených na podniky. Design a výrobu konečných produktů pro ni zajistí divize Foxconnu. První BlackBerry v novém provedení s Androidem má spatřit světlo světa v první polovině roku 2021.

V čele OnwardMobility stojí Peter Franklin, který dříve pracoval například ve firmě Zynga, a později založil několik vlastních firem. „Podnikoví profesionálové jsou dychtiví po bezpečných 5G zařízeních, které nabídnou produktivitu bez obětování uživatelského pohodlí. Smartphony BlackBerry prosluly zabezpečenou komunikaci i bezpečností dat,“ uvedl Franklin.

Práva na značku BlackBerry dosud čtyři roky držela čínská společnost TCL Communication, které však končí licence. Společnost BlackBerry skončila s výrobou vlastních mobilů v roce 2016.