Android slaví 12 let. Podívejte se, jak se operační systém vyvíjel

Tvůrce Androidu Andy Rubin

Tvůrce Androidu Andy Rubin Zdroj: Profimedia

Systém Android
2
Fotogalerie

Operační systém Android je tu s námi bezmála dvanáct let. Za tu dobu se mu podařilo ukousnout významný podíl koláče, vyjadřujícího zastoupení mobilních systémů. Pojďme se ohlédnout za jednotlivými verzemi a zavzpomínat na to, jaké zásadní novinky svého času přinesly. 

Premiérová komerčně dostupná verze Androidu nesla číslo 1.0 a běžela na historicky prvním telefonu s tímto operačním systémem T-Mobile G1, známém také jako HTC Dream. Společné představení proběhlo 23. září 2008. V prvopočátcích se jednalo spíše o systém pro technologické nadšence, čemuž odpovídalo i jeho z dnešního pohledu archaické a strohé uživatelské rozhraní.

Od Linuxu Android převzal koncept aplikačního repozitáře v podobě aplikace Android Market, která sloužila nejen ke stahování a instalaci programů, ale i jejich automatickou aktualizaci. V následujících letech byl Android Market přejmenován na Obchod Google Play, a kromě aplikací začal nabízet i hudbu, knihy a filmy. 

Další silnou stránkou tehdy začínajícího systému byla synchronizace. Synchronizovaly se kontakty, kalendář a pošta – vše pochopitelně vůči službám poskytovaným Googlem. Při výměně telefonu tak odpadlo do té doby problematické přenášení či ruční přepisování adresáře. 

Celý článek najdete na webu zive.cz >>>