Letadla budoucnosti s oddělitelnými křídly. Futuristický koncept má odlehčit letištím

Koncept společnosti Akka

Koncept společnosti Akka Zdroj: profimedia.cz

Koncept společnosti Akka
Koncept společnosti Akka
Koncept společnosti Akka
Koncept společnosti Akka
Koncept společnosti Akka
15
Fotogalerie

Budoucnost letadlové dopravy se rozbíhá do nejrůznějších podob. Poslední takovou představila společnost Akka technologies. Podle její vize mohou mít letadla v budoucnu odnímatelná křídla. Svůj vlajkový projekt Akka nazvala "Link & Fly" a v mnoha ohledech připomíná s trochou nadsázky létající vlak. 

Obecně má tento projekt usnadnit nástup na palubu a zrychlit provoz na letištích.

Letadla musí být v budoucnu efektivnější, méně znečišťující a méně hlučné,“ říká výkonný ředitel společnosti Akka Maurice Ricci. „Naším úkolem je ukázat našim zákazníkům technologie budoucnosti,“ doplnil.

Společnost tvrdí, že finalní podoba této vize by mohla vypadat tak, že by cestující nasedli do "vozidla" bez křídel ještě mimo letiště. Poté, co by je toto "vozidlo" dopravilo na místo určení, by na něj byla pouze přimontována křídla, která by jej přeměnila v letecký dopravní prostředek. Společnost svůj nápad popsala v 3D modelovém videu. 

Po jeho zveřejnění už prý společnost zaznamenala zájem především z asijských zemí. 

Podívejte se na možnou budoucnost letadlové dopravy

Koncept společnosti Akka zatím počítá s kapacitou 162 cestujících. Sedadla však mohou být odstraněna z místa, čímž se může vytvořit větší přepravní prostor. S připevněnými křídly a motory upevněnými nahoře má tento projekt rozpětí křídel asi 49 metrů, délku 34 metrů a výšku 8 metrů.

Francouzská společnost Akka, která má hodnotu 1,1 miliardy eur (1,3 miliardy dolarů), generuje 75 procent svých prodejů ve Francii a Německu a stala se více závislá na výrobě automobilů s převzetím inženýrské jednotky Daimler před sedmi lety.