Majitel ČRa kupuje od Komárkovy KKCG datová centra za víc než miliardu

Majitel Českých Radiokomunikací (ČRa), firma Cordiant Digital Infrastructure, koupil cloudovou společnost Cloud4com spolu s datovým centrem Lužice. Prodávajícím je společnost Aricoma Group z investiční skupiny KKCG miliardáře Karla Komárka. Cena se bude zčásti odvíjet od výsledků příštího roku a celkem by měla přesáhnout miliardu korun, oznámily firmy.

Cloud4com poskytuje infrastrukturu pro provoz aplikací a ukládání dat. Službu nabízí prostřednictvím vlastní automatizované cloudové platformy Virtix, na kterou byla postupně přesunuta většina cloudových zákazníků Aricomy. V srpnu 2023 měla firma přibližně tři desítky zaměstnanců, zejména infrastrukturní a síťové architekty a specialisty, obchodníky a vývojáře. Firma má sídlo v Praze a pobočku v Ostravě.

Aricoma prodává Cloud4com za 870 milionů korun s tím, že další splátka bude závislá na výsledku firmy v příštím roce. Její maximální výše bude 485 milionů korun. Datové centrum Lužice se prodává za 130 milionů korun. Radiokomunikace budou transakci financovat z vlastních peněz.

„Tyto transakce jsou pro České Radiokomunikace důležitým milníkem, protože pokračujeme v diverzifikaci našich aktivit do vysoce růstových oblastí, jako jsou datová centra a cloudové služby,“ uvedl generální ředitel ČRa Miloš Mastník.„Očekáváme, že tato aktiva budou v budoucnu přispívat k silnému růstu tržeb, a předpokládáme, že díky větší provozní síle dosáhneme i vyšších marží,“ dodal Mastník.

Prodej Cloud4com zapadá podle generálního ředitele Aricomy Milana Sameše do dlouhodobé strategie společnosti, kterou je posilování pozice v poradenství a zavádění cloudových prostředí třetích stran. „Samotné poskytování cloudu coby investičně náročného oboru přenechává infrastrukturním hráčům, kteří se na tuto oblast soustředí,“ uvedl Sameš.

České Radiokomunikace se vedle provozování vlastní sítě televizních a rozhlasových vysílačů zaměřují na propojování světa televize, rádia a internetu. Provozují také vlastní datová centra a optickou páteřní síť.