Majitel kin Cinema City musí zaplatit miliardové odškodné za zrušení převzetí konkurenta

Britský řetězec kin Cineworld

Britský řetězec kin Cineworld Zdroj: profimedia.cz

Britský provozovatel kin Cineworld má kanadskému konkurentovi Cineplex zaplatit 1,23 miliardy kanadských dolarů (zhruba 21,5 miliardy korun) jako odškodné za to, že zrušil dohodu o jeho převzetí. Rozhodl o tom kanadský soud. Akcie Cineworldu v reakci na soudní verdikt oslabily téměř o 40 procent.

Cineworld uvedla, že se proti rozhodnutí soudu odvolá. Cineplex naopak verdikt soudu vítá. Cineworld je druhým největším provozovatelem kin na světě a prostřednictvím divize Cinema City působí také v České republice.

Dohodu o převzetí kanadského rivala představil Cineworld v prosinci 2019. Transakce v hodnotě 1,65 miliardy amerických dolarů (zhruba 37 miliard korun) měla z Cineworldu učinit největšího provozovatele kin v Severní Americe.

Britská firma ale v polovině roku 2020 od dohody odstoupila. Svůj krok zdůvodnila porušením podmínek dohody ze strany Cineplexu. Ten porušení podmínek popřel a obvinil Cineworld, že se vyhýbá plnění svých povinností kvůli dopadům pandemie nemoci COVID-19. Koronavirová krize měla na oba podniky negativní vliv, protože vedla k dočasnému uzavírání kin i k růstu zájmu spotřebitelů o služby nabízející streamování filmů.