Majiteli televize Nova znatelně vzrostl provozní zisk i výnosy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Mediální společnost Central European Media Enterprises (CME), která v České republice vlastní televizi Nova a další televizní stanice, zvýšila za tři čtvrtletí letošního roku výnosy meziročně o 11,7 procenta na 422,3 milionu dolarů. Provozní zisk stoupl o 21,5 procenta na 87,8 milionu dolarů. Vzhůru šly také výnosy a provozní zisk za samotné třetí čtvrtletí.

Firma za letošních prvních devět měsíců splatila více než 300 milionů dolarů z dluhu a souvisejících plateb, k čemuž použila i příjmy z prodeje svých aktivit v Chorvatsku. "Pokrok, kterého jsme dosáhli ve snižování zadluženosti s poměrně nízkými dluhovými náklady, kterých již nyní dosahujeme, by nám měly umožnit v blízké době oddlužení společnosti na odpovídající úroveň," uvedl jeden ze dvou generálních ředitelů CME Michael Del Nin.

Tržby z prodeje televizní reklamy se za první tři čtvrtletí zvýšily o 12 procent, stejným tempem rostly poplatky za distribuci vysílání od provozovatelů kabelových a satelitních platforem a příjmy z předplatného. Provozní zisk před odpisy a amortizací (OIBDA) do konce září meziročně stoupl o 22,5 procenta na 119,9 milionu dolarů.

V samotném třetím čtvrtletí se výnosy zvýšily o 3,4 procenta na 123,5 milionu dolarů, provozní zisk stoupl o 30,9 procenta na téměř 21 milionů dolarů. OIBDA ve stejném období vzrostla o 33,6 procenta na 33,6 milionu dolarů. Podle druhého z generálních ředitelů Christopha Mainusche se firma snaží zefektivnit výdaje, takže ve třetím čtvrtletí se OIBDA na Slovensku a v Bulharsku téměř zdvojnásobila.

V České republice se výnosy ve třetím čtvrtletí meziročně zvýšily o 6,6 procenta na 45,5 milionu dolarů a OIBDA vzrostla o 24,1 procenta na 15,4 milionu dolarů. Za devět měsíců roku výnosy stouply o 16,6 procenta na 158,1 milionu dolarů, OIBDA se meziročně zvýšila o 21,6 procenta na 59 milionů dolarů. Nárůst zisku OIBDA i výnosů ve třetím čtvrtletí zaznamenala CME také v dalších zemích, kde působí, tedy v Bulharsku, Rumunsku a na Slovensku.

CME ke konci července dokončila dříve oznámený prodej chorvatských aktivit společnosti Slovenia Broadband. Ohlášený prodej aktivit ve Slovinsku společnosti United Group bude dokončen po splnění několika podmínek včetně souhlasu slovinského regulátora trhu.

Součástí CME je společnost CET 21, která je držitelem licencí na vysílání televizních stanic Nova, Nova Cinema, Nova Sport, Nova 2, Nova Action, Nova Gold a Nova International.