Mediální trh se mění. Deník E15 přestane být zdarma

E15

E15 Zdroj: E15

E15 Premium - Jak si užít design
Designér Maxim Velčovský s partnerkou, šéfredatorka E15 Tereza Zavadilová a předseda představenstva CMI Daniel Častvaj
Generální ředitelka CNC Libuše Šmuclerová a šéfredaktorka E15 Tereza Zavadilová
Konference E15 Smart Future
Konference E15 Smart Future
6
Fotogalerie

Za deník E15 mediálního domu Czech News Center budou od začátku příštího roku čtenáři platit. Dosud si lidé drtivou většinu tištěného nákladu rozebrali ze stojanů. Jen malá část deníku E15 se na stánku prodává za 10 korun. Pro firemní partnery cena jednoho výtisku novin ale vyjde výrazně levněji - kus za 2 až 4,55 koruny v závislosti na celkovém odběru. Zpoplatněna bude i verze novin v PDF, kterou zájemci dosud odebírali zadarmo e-mailem. Ve vlacích či vybraných kavárnách budou dál výtisky k dispozici zdarma.

„Byznysové zprávy nemají být zadarmo, to jde proti logice,“ uvedla šéfredaktorka E15 Tereza Zavadilová. Věří, že čtenáři si už zvykli platit za informace, které jim vydělávají peníze.

E15 se začne plně prodávat od ledna 2020, a to v síti trafik Geco. Od září do konce roku poběží marketingová kampaň Noviny, které mají cenu, jež má připravit čtenáře na zpoplatnění tištěné verze a propagovat novou cestu distribuce.

Podle oficiálních čísel kanceláře ABC ČR nyní E15 udá skoro 24 tisíc výtisků denně. Téměř veškerá produkce se zaváží do stojanů v kancelářských budovách a na dalších místech, odkud si noviny zájemci berou, aniž za ně platí.

Stávající distribuční model prostřednictvím stojanů plánuje vydavatel zachovat. V novém programu nazvaném E15 Partner nabídne balíčky, které kromě inzerce a dalšího plnění zahrnou reklamu na stojanech a cenu zvoleného počtu výtisků v nich. Na výběr budou stojany různé velikosti, které pojmou od 20 do 250 denních vydání. Roční cena balíčků se bude pohybovat od 22 tisíc do 122 tisíc korun bez DPH.

Na vybraných frekventovaných místech - v kavárnách nebo ve vlacích - nechá vydavatel E15 kvůli propagaci dál výtisky k dispozici zdarma. „Cílem je během roku 2020 distribuovat 80 procent nákladu prostřednictvím placené distribuce,“ uvedla pro Médiář Tereza Zavadilová. Verze novin v PDF se stane součástí on-line části předplatitelského balíčku.

Titul E15 už část obsahu svého webu zpoplatnil v září 2017. Měsíční přístup do sekce E15 Premium přijde na 199 korun. Počet předplatitelů dosahuje zhruba dvou tisíc.

E15 má v redakci 25 lidí, kteří kromě deníku a webu vytvářejí ještě tematicky zaměřené dvouměsíčníky E15 Premium a pořádají konference pod toutéž značkou.

Aktuální magazín E15 Premium se věnuje designu, objednávejte zde.

Video placeholde
E15 Premium - Jak si užít design • E15

CNC je nejsilnějším mediálním domem v Česku, který má miliony čtenářů tištěných i internetových médií. K hlavním titulům patří kromě E15 deníky Blesk, Aha! a Sport, časopisy Reflex, Blesk pro ženy, Svět motorů nebo AutoTip. Vlastní i dvě tiskárny, v Praze a v Ostravě. Je dceřinou společností Czech Media Invest, kterou spoluvlastní český miliardář Daniel Křetínský.