Měkota už neovládá TV Metropol, do Pětky jen investoval

Vizuály nové kampaně TV Pětka

Vizuály nové kampaně TV Pětka Zdroj: Lubos Wisnewski

Podnikatel Luboš Měkota, kterému policie obstavila majetek, už nevlastní většinový podíl v TV Metropol. Televizní stanici Pětka, s níž je spojován, nikdy nevlastnil, byl jen jejím investorem. Serveru DigiZone.cz to řekl marketingový ředitel obou televizí Jiří Haramul.

Podle Haramula by tak do obou televizí mohl vstoupit nový investor. Popřel také, že by vedení obou televizí uvažovalo o zastavení vysílání Pětky a pokračovalo jen v provozu pražské televize Metropol.

Z obchodního rejstříku podle serveru DigiZone.cz vyplývá, že Měkota vlastnil v licencované akciové společnosti Metropol TV většinový dvoutřetinový podíl do 2. srpna. Poté se stoprocentním majitelem firmy stala společnost Bournevile company, která se 29. srpna přejmenovala na Metropol production. Tu od 14. srpna vlastní Ivan Ondřejka z Litvínova a Luboš Měkota je členem její dozorčí rady.

Koupí Babiš televizi?

„Z toho také vyplývá, že případnému prodeji akcií nic nebrání. Luboš Měkota je věřitelem společnosti Metropol TV spol. s.r.o.,“ uvedl Haramul. O tom, že televize Pětka a pražská TV Metropol jednají o vstupu nového investora a financování svých projektů, informovala média už dříve. Podle DigiZone.cz provozovatelé Pětky v této souvislosti jednali s miliardářem Andrejem Babišem, který v minulých týdnech oznámil svůj záměr založit regionální televizi.

O zastavení provozu Pětky se podle Haramula vůbec neuvažuje. „Tato televize je naopak po úspěšném říjnovém startu pro prodej klíčová,“ uvedl. Podle mluvčí Pětky Kateřiny Kotalové se aktuálně jedná o refinancování projektů. Pětka má podle ní do konce roku pořady připravené, pozastavila ale nové natáčení některých týdeníků jako je Nevař z vody či Nic není nemožné.

Obstavený majetek

Měkota přestal financovat chod televizí v době, kdy policie obstavila jeho majetek. Letos v červnu byl spolu s dalšími pěti bývalými manažery Mostecké uhelné společnosti (MUS) obviněn ze zneužití informace a postavení v obchodním styku. Policie šestici podezřívá, že z MUS vyvedla 150 milionů dolarů, tedy přes tři miliardy korun, které využila na nákup akcií MUS. V listopadu pak přibylo ještě obvinění z privatizačního podvodu.