Měnící se Dell koupil za 2,4 miliardy dolarů Quest Software

Michael Dell, CEO Dell

Michael Dell, CEO Dell

Dell opět jasně dává najevo, že to s proměnou od výrobce počítačů a notebooků směrem k producentovi IT infrastruktury myslí vážně. Svojí akviziční horečku z průběhu tohoto roku potvrdil koupí 25 let staré společnosti Quest Software, za kterou zaplatil 2,4 miliardy dolarů a která se zároveň stává druhou největší akvizicí Dellu v historii. Dráž vyšla pouze koupě Perot Systems v roce 2009, za kterou firma zaplatila 3,9 miliardy dolarů.

Kalifornská legenda stále patří mezi největší výrobce osobních počítačů na světě, postupně se ale chce od tohoto byznysu s nízkou marží a rychle se měnícím herním polem, kdy se do čela dostávají tablety a noví hráči, přesunout směrem k tomu, co IT jako celku vůbec umožňuje fungovat – datová centra. Dell tak začal uskutečňovat řadu transformačních kroků, do kterých mimo jiné spadá vybudování softwarové divize.

Za vyšší marží

Tato sekce, kterou teprve několik měsíců vede bývalý výkonný šéf CA Technologies John Swainson, má dát přidanou hodnotu klasickým serverům, úložným systémům a sítím. Také v případě těchto zařízení totiž klesá marže a to, co vydělává peníze, jsou navázané služby.

Software se dostává do popředí. Virtualizace serverů například umožnila nakupovat méně fyzických strojů, nyní je stačí vytvářet softwarově. Red Hat pevně věří v to, že budoucnost úložných systémů je v dobrém softwaru a také výrobci síťových komponent jako třeba Cisco začínají novou generaci „krabiček“ stavět na softwaru.

Dell přemýšlí podobně a nákup Quest Software je toho důkazem. „Produkty a klíčové technologie Questu silně zapadají do naší softwarové strategie,“ píše firma v oficiálním prohlášení. „Začlenění Quest Software nám umožní dodávat více konkurenceschopné servery, storage systémy, síťové komponenty a celá řešení a služby,“ dodává šéf softwarové divize John Swainson.

Z celé řady profesionálních aplikací Questu vyčnívají především ty, které umožňují vytváření kopií databází Oraclu, Microsoftu nebo SAPu v reálném čase bez toho aniž by došlo k jejich zpomalení. Pro firmy jsou databáze jednou z nejdůležitějších součástí a vyžadují jejich maximálně spolehlivý chod. V zásobě jsou ale také další nástroje, například pro správu a migraci dat z různých klasických i virtualizovaných platforem (SharePoint, Exchange a další), zálohování a ochranu virtuálních strojů, správu zařízení nebo jednotné přihlašování k více službám.

John Swainson přišel do Dellu vytvořit softwarovou divizi. Mimo jiné přes hromadu akvizic a vzájemné propojení.John Swainson přišel do Dellu vytvořit softwarovou divizi. Mimo jiné přes hromadu akvizic a vzájemné propojení.

„Softwarové produkty Questu, vysoce talentovaný tým a unikátní duševní vlastnictví nám dává výbornou pozici v nejrychleji rostoucím odvětví softwarové oblasti,“ pochvaluje si Swainson. Nově získané nástroje skutečně logicky doplňují současné portfolio Dellu, která už dříve v tomto roce koupila společnosti umožňující migraci starých kritických aplikací do cloudu (Make Technology a Clerity Solutions), práci s daty AppAssure, tenké klienty Wyse Technology a bezpečnostní prvky SonicWall.

Nejenom aplikace, ale také lidé a obchod

Strategie ostatně sehrála velikou roli v tom, proč se Dell o Quest Software přetahoval s investičním fondem Insight Venture Partners. Zakladatel a výkonný šéf Questu chtěl firmu nejdříve prodat tomuto uskupení, Dellova korporace nakonec ale přišla s nabídkou, která celou společnost ocenila o 44 procent více, než byla původní hodnota na burze. „Dell má silnou distribuci, dopad a značku. Quest se tímto obchodem stane velice důležitou součástí softwarového byznysu Dellu,“ vysvětluje rozhodnutí šéf Questu Vincent Smith.

Analytici se o akviziční ceně přou. Někteří tvrdí, že Dell udělal dobře, protože oblast, do které díky tomu vstupuje, je na vzestupu. Odpůrci ale tvrdí, že firma zaplatila zhruba 17krát vyšší cenu, než jsou budoucí odhadované příjmy Questu. Softwarová společnost v loňském roce vygenerovala obrat ve výši 857 milionů dolarů a zisk 44 milionů.

Dell ovšem nekoupil pouze samotné softwarové nástroje. Za 2,4 miliardy dolarů získal také armádu patnácti set zkušených prodejců, kteří umí prodávat aplikace, a také třináct stovek vývojářů se zkušenostmi s vývojem pro cloud. To je do budoucna veliká hodnota. Dell může posílit vývoj softwaru a zároveň bude moci skrze nově získané prodejce začít prodávat nejenom své dosavadní nástroje, ale také hardware a kompletní služby.

Quest Software má po celém světě téměř čtyři tisíce zaměstnanců. Firma vznikla už v roce 1987 a má přes 100 tisíc zákazníků, ke kterým se Dell rovněž může dostat. Obchod bude dokončen ve třetím fiskálním čtvrtletí kupujícího. Pro měnící se firmu to zřejmě nebude poslední akvizice v tomto roce. Je uprostřed transformace a na účtech má 13,7 miliardy dolarů v hotovosti. Pro Dell je koupě Questu letos už šestá akvizice.