Metropol kupuje od Zacha pražský multiplex

České Radiokomunikace

České Radiokomunikace Zdroj: E15

Pražský multiplex, v němž začala vysílat středočeská televize Metropol, dnes změní majitele. Provozní firmu adminTV, kterou vlastní spolumajitel Primy Ivan Zach, kupuje společnost Metropol TV. Tu ovládá někdejší uhlobaron a miliardář Luboš Měkota. Deníku E15 to potvrdily zdroje dobře obeznámené s transakcí.

Multiplex adminTV, který vysílá z vysílačů Strahov, Ládví a Zelený pruh, pokrývá oblast takzvané velké Prahy. V ní žije okolo 1,4 milionu obyvatel. Hodnotu transakce zdroje nesdělily. Měkota tak rozšiřuje své televizní impérium a současně tlačí na snížení nákladů za vysílání. V pražském multiplexu adminTV je pět vysílacích pozic, z nichž jednu obsadila právě TV Metropol.

Pokud se Měkotovu týmu podaří do digitální sítě získat další stanice, například křesťanskou TV Noe, náklady na distribuci signálu se rozloží. TV Metropol donedávna vysílala v digitální síti 3, kterou vlastní České Radiokomunikace. Ta si za regionální středočeské vysílání v Trojce řekla až o dvanáct milionů korun ročně.

Měkota, který prodejem podílu v Czech Coalu (Mostecká uhelná) údajně získal zhruba 5,7 miliardy korun, vstoupil investičně do televizního byznysu loni na jaře. Tehdy investoval na sto milionů korun do restartu TV Metropol, kterou rozjížděly společnosti 11 TV Production a A-News.

Za pět dní Měkota spouští novou celoplošnou televizi , jejíž rozjezd stojí okolo 300 milionů korun. Televize hodlá nabízet hlavně původní českou zábavu a estrády.