Microsoft chce Ballmerova nástupce do konce roku, firma má své favority

Steve Ballmer v čele Microsoftu končí

Steve Ballmer v čele Microsoftu končí Zdroj: Reuters

Microsoft nechce s výběrem nového šéfa příliš otálet. Nástupce za odcházejícího Steva Ballmera chce správní rada do konce roku. Ballmerovi tak zbývají poslední tři měsíce v čele společnosti, ve které stravil drtivou část svého profesního života.

Členové představenstva už podle Bloombergu vyslechli několik kandidátů v četně ředitele Fordu Alana Mulallyho a někdejšího šéfa Nokia Stevena Elopa. Druhý jmenovaný přejde spolu s divizí mobilních zařízení zpět do Microsoftu tak jako tak. K dalším favoritům patří údajně bývalý viceprezident Microsoftu Paul Maritz. Jako jeden z mála se může pochlubit technickoou minulostí, začínal totiž jako programátor v Intelu a vědecký pracovník na univerzitě St. Andrews ve Skotsku.

Podle Bloombergu měl prý Microsoft zájem i o současného šéfa společnosti eBay Johna Donahoa, nicméně ten nechce být s hledáním nového ředitele Microsoftu jakkoliv spojován.

Posledním citovaným kandidátem, se kterým si už rada vyměnila názory, je současný viceprezident Microsoftu Tony Bates, který původně zodpovídal za Skype.

Zprávy nikdo oficiálně nepotvrdil. Pro většinu jmenovaných je toto prozrazení ostatně citlivé. Například společnost Ford s Mullalym veřejně počítala i do budoucna; Alan Mullaly bude mít teď prý co vysvětlovat jejímu představenstvu.

Nového šéfa vybere zvláštní komise, v níž zasedne i Gates.

Ballmer odchází po 32 letech

Steve Ballmer odchází z Microsoftu po více než třech dekádách. Prošel divizemi provozu nebo operačních systémů. V roce 1998 se stal prezidentem, měl tak na starosti každodenní chod firmy. O dva roky později se stal generálním ředitelem Microsoftu.

Akcie Microsoftu na zprávu o jeho odchodu reagovaly prudkým růstem o 7,9 procenta na 35 dolarů za akcii, po začátku pracovního dne na Wall Street akcie tento růst udržely. To potvrzuje averzi některých investorů vůči Ballmerovi, jeho odchod Microsoftu už dva roky doporučuje například David Einhorn, zakladatel hedgeového fondu Greenlight Capital.

Od té doby, co se Ballmer chopil vedení Microsoftu, ztratila firma skoro polovinu své hodnoty. Akcie se také od prvního Ballmerova roku na pozici generálního ředitele nikdy nedostaly nad 50 dolarů. Změnu nepřinesl ani příchod Windows 8, od kterého si Microsoft sliboval návrat na výsluní.

Steve Ballmer byl skvělou dvojkou Microsoftu. Jedničkou už horší