Microsoft po 30 letech změní klávesnici pro Windows, doplní tlačítko pro umělou inteligenci

Nová klávesa pro Windows nazvaná Copilot

Nová klávesa pro Windows nazvaná Copilot Zdroj: ČTK / AP / Uncredited

Americký softwarový gigant Microsoft se rozhodl přikročit k největší úpravě klávesnice pro osobní počítače s operačním systémem Windows za několik desetiletí. Firma oznámila, že na klávesnici přidá novou klávesu, která aktivuje její asistenční službu Copilot založenou na umělé inteligenci.

„Zavedení klávesy Copilot je první významnou změnou u klávesnice pro osobní počítače s Windows za téměř tři desetiletí,“ uvedl Microsoft. Dodal, že nová klávesa pomůže lidem přijmout transformaci spojenou s rozvojem umělé inteligence. 

Klávesnice se naposledy v roce 1994 rozšířila o klávesu Windows. Ta otevírá nabídku Start a v kombinaci s jinými klávesami aktivuje také další funkce.

Služba Copilot je založena na technologii společnosti OpenAI, která stojí za populárním chatovacím systém ChatGPT. Microsoft je hlavním investorem do OpenAI.

Předloni v listopadu společnost OpenAI svůj systém ChatGPT zdarma zpřístupnila veřejnosti. Systém si rychle získal velkou popularitu a výrazně přispěl k současné vlně zájmu veřejnosti, médií a investorů o umělou inteligenci.