Microsoft vrátí do aktualizovaných Windows 8 tlačítko "start"

Operační systém Windows 8 na tabletu Samsung (foto ČTK)

Operační systém Windows 8 na tabletu Samsung (foto ČTK) Zdroj: CTK

Největší světová softwarová společnost Microsoft vrátí do svého nejnovějšího operačního systému Windows 8 tlačítko "start", na jehož odstranění si řada uživatelů stěžuje. V aktualizaci Windows 8.1 zavede Microsoft i řadu dalších vylepšení, zaměřených zejména na zákazníky tabletů. Společnost dnes zveřejnila několik hlavních prvků nového softwaru, jehož testovací verzi uvolní na výroční konferenci vývojářů na konci června.

Microsoft sice prodal za prvních šest měsíců 100 milionů licencí na Windows 8, tedy zhruba srovnatelně s předešlou verzí Windows 7, zájem o nový systém ale viditelně slábne, kdežto u Windows 7 se postupně zvyšoval. To se projevuje v celkovém poklesu globálního prodeje osobních počítačů a neschopností Microsoftu prosadit se na prudce rostoucím trhu tabletů.

Firma se tak rozhodla podpořit prodej „osmičky“ výraznou aktualizací, která by měla zjednodušit jeho používání a být vstřícnější i pro uživatele tabletů. Aktualizaci, kterou Microsoft dosud označoval kódovým názvem Blue, si budou během tohoto roku moci bezplatně stáhnout všichni uživatelé Windows 8.

Microsoft potvrdil spekulace, že vrátí do hry tlačítko „start“ v levém dolním rohu obrazovky. Bude sice označeno jen logem firmy, uživatelé ale budou mít přes něj opět přístup ke všem aplikacím jako dříve.

Windows 8, které se prodávají od 26. října, jsou prvním operačním systémem Microsoftu určeným primárně pro povely prostřednictvím dotyků. Nepodařilo se mu ale zaujmout spotřebitele a výrazněji proniknout na trh s tablety, kterému dominují Apple a Samsung Electronics. Jeho tablet Surface s tímto systémem má na tomto trhu zatím necelá dvě procenta.

Windows 8.1 nabízí dále vylepšenou funkci vyhledávání, která umožňuje vyhledávat dokumenty v počítači i prohledávat internet z jednoho okénka. Uživatelé budou moci také mnohem snadněji upravovat podobu úvodní obrazovky a poprvé bude možné otevřít dvě okna zároveň. Windows 8,1 také bude mít nejnovější verzi internetového prohlížeče Internet Explorer 11.