Microsoft založil novou divizi pro AI. Povede ji dřívější klíčový muž Googlu

Microsoft

Microsoft Zdroj: Pexels

Uvnitř redmondské společnosti vznikla nová organizace nazvaná jednoduše Microsoft AI. Odteď se bude starat o provoz a rozvoj Copilota a dalších spotřebitelských produktů založených na umělé inteligenci.

Že se k něčemu podobnému schyluje, naznačovaly už námluvy se šéfem a zakladatelem OpenAI Samem Altmanem, když tvůrci ChatGPT a Dall-E v závěru loňského roku čelili personální krizi a Altman byl už jednou nohou v Microsoftu. Nakonec však zůstal v OpenAI a Satya Nadella si za něj našel náhradu.

Microsoft AI tak povede Mustafa Suleyman. Spoluzaložil a vedl vývoj aplikované AI ve společnosti DeepMind, kterou v roce 2014 koupil Google. DeepMind se proslavil neuronkou AlphaGo, která jako první porazila velmistra v go, tehdy Korejce Leeho Sedola. Firma pak vytvořila ještě pokročilejší software AlphaZero, který uměl kromě go hrát i šachy a šógi. S projektem AlphaFold se věnovala výzkumu medicíny, konkrétně studiu proteinů. A dnes se DeepMind v Googlu stará o vývoj velkého jazykového modelu Gemini.

Celý článek na Živě.cz >>>

Video placeholde
Microsoft Flight Simulator 2024