Miliardář Křetínský jedná o nákupu podílu ve francouzském deníku Le Monde

Daniel Křetínský

Daniel Křetínský Zdroj: ČTK

Český miliardář Daniel Křetínský jedná s francouzským finančníkem o koupi podílu ve francouzském deníku Le Monde. List to dnes uvedl na svém webu. Matthieu Pigasse novinám potvrdil, že s Čechem vede exkluzivní jednání o prodeji menšinového podílu ve svém holdingu, jehož prostřednictvím vlastní spolu s Xavierem Nielem kontrolní podíl v tradičním francouzském listu.

Holding Le Nouveau Monde vytvořený za účelem držení podílu v deníku Le Monde je jeho většinovým akcionářem. Pigasse nyní jedná s Křetínským o prodeji 40 až 49 procent akcií společnosti. Kontrolu nad ní si podle svého vyjádření pro list hodlá uchovat i nadále.

Le Monde uvádí, že oficiální český zdroj mu v úterý potvrdil Křetínského záměr "koupit Le Monde". Šlo by tak o další akvizici významného francouzského tištěného média ze strany tohoto českého investora.

"Toto partnerství by umožnilo oběma stranám těžit ze znalosti mediálního trhu v Evropě a využívat vzájemných synergií," uvádí Pigassem kontrolovaná skupina ve svém komuniké.

Na zprávu již zareagovali zaměstnanci, čtenáři a zakladatelé skupiny Le Monde sdružení v tzv. Pole d ́indépendance, kteří mají nadále právo veta, přestože kontrolují jen zhruba 25 procent akcií. Označili informaci za brutální. Chtějí se co nejdříve setkat s většinovými vlastníky a s Křetínským nebo jeho zástupcem ve Francii.

Žádají, aby jim objasnil své záměry a dal nezbytná ujištění, že bude respektovat hodnoty a pravidla nezávislosti, jimiž se řídí všechny tituly skupiny Le Monde. Hodlají taé co nejdříve zorganizovat informační schůzku se zaměstnanci.

Zprávy si všiml i deník Le Figaro. Poznamenává, že český energetický magnát si tentokrát vybral za cíl svých francouzských mediálních akvizic "velmi velkou rybu". Nad deníkem by sice zatím neměl mít plnou kontrolu; ale dokdy? táže se Le Figaro.

Pro Křetínského to není první mediální nákup ve Francii, připomíná server info.cz. Na začátku října francouzská mediální skupina Lagardére Group odsouhlasila prodej sedmi časopisů včetně Elle společnosti Czech Media Invest (CMI), kterou spoluvlastní a řídí právě český podnikatel. Vedle společenského titulu Elle se obchod týká časopisů Version Femina, Art & Décoration, Télé 7 Jours, France Dimanche, Ici Paris a Public.

Do svého mediálního portfolia Křetínský již letos zařadil i několik rozhlasových stanic v Česku, Polsku, Rumunsku a na Slovensku, které mu také prodala skupina Lagardére - mezi nimi například Frekvenci 1 či Evropu 2. CMI také tento rok ve Francii koupila většinový podíl ve společensko-politickém týdeníku Marianne, za který zaplatila téměř pět milionů eur.

Křetínského společnost se před těmito nákupy orientovala zejména na oblast českých tištěných médií. Vydává čtyři deníky, kromě E15 i Blesk, Sport a Aha!, desítky časopisů, například týdeník Reflex nebo Svět motorů, a také webové tituly. Společnost také vlastní dvě tiskárny a je lídrem ve vydávání knih a distribuce tisku.