Miliardáři Křetínský a Tkáč posilují svou pozici v majiteli Makra

makro

makro Zdroj: Profimedia

Miliardáři Daniel Křetínský a Patrik Tkáč podepsali se společností Ceconomy dohodu o prodeji 3,6 procentního podílu v německé obchodní skupině Metro. Současně jejich společnost EP Global Commerce II získala předkupní právo na dalších 5,4 procenta Metra. Už na konci srpna získali oba byznysmeni v Metru podíl 7,3 procenta. I s opcemi mají nakročeno stát se největším akcionářem skupiny.

„Na základě této akvizice, ve spojení s  předchozí transakcí  mezi Haniel Group a EP Global Commerce I, jsme se stali strategickým investorem ve firmě Metro,“ uvedl Daniel Křetínský.

Včetně dřívější transakce budou Křetínský s Tkáčem vlastnit v Metru nepřímo téměř jedenáct procent akcií. Uzavření obchodů musí ještě schválit antimonopolní orgány.

Kombinace již získaných podílů a opčních schémat umožní miliardářům získat postupně přes třicet procent hlasovacích práv v Metru.

Podle německého práva pak budou moci dát Křetínský a Tkáč nabídku na odkup celé firmy. Díky roztříštěné akcionářské struktuře Metra budou i s třetinovým podílem největším akcionářem. Téměř 47 procent akcií Metra se obchoduje na burze.

„Zvolená cesta opčních schémat nám poskytuje dobrou flexibilitu týkající se konečné velikosti našeho budoucího podílu ve společnosti Metro. Rozhodovat se budeme zejména na základě toho, zda se potvrdí naše přesvědčení, že můžeme mít pozitivní vliv na společnost a podpořit její rozvoj,“ dodal Křetínský.

Na aktuální transakci se podílela se na straně EPGC podílela poradenská společnost Goetzpartners a advokátní kancelář Kirkland & Ellis.

Tržby skupiny Metro podle posledních zveřejněných výsledků přesáhly 37 miliard eur. Čistý zisk měl holding 345 milionů eur. Nedávno skupina Metro oznámila, že prodá svou maloobchodní divizi Real a bude se soustředit jen na velkoobchody. Křetínský s Tkáčem vlastní rovněž vydavatele deníku E15.