Na Google dopadla další pokuta. Francie žádá téměř čtyři miliardy

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia

Americká internetová společnost Google dostala ve Francii pokutu 150 milionů eur (3,8 miliardy korun). Podle francouzského kontrolního úřadu narušovala konkurenční prostředí. Pokutována byla také za nejasnosti kolem reklamy na stránkách její služby Google Ads. Firma již podle agentury Reuters uvedla, že se proti rozhodnutí odvolá.

V září Google souhlasil, že francouzským orgánům zaplatí téměř jednu miliardu eur, aby urovnal vyšetřování, které se týká podezření z daňových podvodů. Už v lednu mu francouzský úřad pro ochranu osobních údajů vyměřil pokutu 50 milionů eur za porušení pravidel ochrany osobních údajů Evropské unie.

Google provozuje největší internetový vyhledávač na světě. Podle ředitelky francouzského úřadu pro hospodářskou soutěž je jeho dominance v internetové reklamě "mimořádná". Jeho tržní podíl ve Francii činí 90 procent, řekla na dnešní tiskové konferenci Isabelle de Silvová.

Firma čelí i rostoucí regulaci obsahu, který propaguje ve výsledcích vyhledávání a v reklamách. Obří americké internetové firmy - kromě Googlu Facebook, Apple a Amazon - jsou v Evropě podrobovány častým kontrolám. Evropským státům mimo jiné vadí, že odvádějí jen velmi nízké daně.