Na jihu Čech možná vznikne indická romance

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Jižní a západní Čechy se pravděpodobně stanou příští rok svědky natáčení indického romantického filmu. Krajina i malebná města zaujala režiséra Sabbira Khana, který do Česka přicestoval na pozvání státní propagační agentury CzechTourism.

„V příštím roce plánuje natáčení filmu ve střední Evropě a Česká republika má velkou šanci být pro tento film hlavní destinací,“ řekl ředitel CzechTourismu Rostislav Vondruška. Indický režisér navštívil například Český Krumlov, České Budějovice, Hlubokou nad Vltavou, Písek a Karlovy Vary. „Byl nadšený hlavně tím, co viděl mimo Prahu,“ doplnila Ludmila Claussová z organizace Czech Film Commission, která na přilákání bollywoodských filmařů s CzechTourismem spolupracuje.

CzechTourism spojil síly s filmovým průmyslem vůbec poprvé. Film chce využít jako reklamu pro vábení lukrativních turistů z Indie. Pro zmíněná města je přitom důležité, že by hrála ve filmu sama sebe.

„Tato propagace má v Indii velký dopad, tamní publikum dá na své hvězdy mnohem více než diváci z jiných částí světa,“ řekla Claussová. To ovšem vědí i zástupci konkurenčních destinací. Štáby z Indie jsou proto mnohdy hýčkány víc než ty americké. „Berlínská turistická centrála jeden indický film spolufinancovala. Spočítali si, že je to mnohem levnější a účinnější než televizní reklama v primetime,“ řekla Claussová. Navíc indický filmový průmysl je největší na světě. Každý rok navštíví více než tisícovku nových filmů na tři miliardy diváků.

O tom, zda se budou po Českých Budějovicích procházet indičtí milenci, rozhodne produkční firma Nadiadwala grandson Entertainment, která patří v Bollywoodu mezi pět největších. Může přitom využít referencí od tvůrců snímku Rockstar, který loni v Praze točil režisér Imtiaz Ali. Premiéra se chystá na září. Jde o vůbec první indický film, kde Praha představuje skutečně Prahu.

„Do konce roku se pravděpodobně uskuteční ještě jedna poznávací cesta pro producenty z Yash Raj Films,“ uvedl Vondruška. Podle Claussové jsou v hledáčku i další indické produkce, boj o ně prý ale bude ještě těžký a dlouhý.