Na světě je miliarda chytrých mobilů

Chytré mobilní telefony dosáhly významného milníku. Na celém světě jich je v provozu přes jednu miliardu. Nejvíce k tomu přispěl iPhone od Applu, uvádí společnost Strategy Analytics.

Od „prvního moderního chytrého mobilu“, kterým podle analytiků byl Nokia Communicator z roku 1996, to k první miliardě trvalo 16 let. Druhou miliardu by ale chytré mobily měly zvládnout už za tři roky.

To ukazuje, jak počty prodaných chytrých telefonů v posledních letech zrychlují. Nejvíce se o to zasloužil příchod Applu iPhone v roce 2007 a operační systém Google Android. První jím vybavené telefony se objevily o rok později. Přesto ale ještě před rokem uživatelé na celém světě vlastnili jen 700 milionů chytrých mobilů.

Z dat tak vyplývá, že přibližně každý sedmý člověk na zemi má chytrý mobil. Ty „hloupé“ přesto zatím jednoznačně vládnou, v provozu jich je šest miliard. Prostor pro rozšíření chytrých mobilů zůstává obrovský především v Číně, Indii a Africe. „Rozšíření smartphonů je stále poměrně malé,“ dodává Strategy Analytics.

Na vyspělých trzích ovšem začínají chytré mobily převažovat, aktuálně se jich prodává více než těch méně vyspělých. Celosvětově nyní chytré telefony tvoří jednu třetinu všech nových mobilů. Většina nových chytrých mobilů je vybavena operačním systémem Google Android, podle Googlu jich každý den přibude 1,2 milionu.