Na vlně umělé inteligence by se ráda svezla i AMD. Svými čipy chce konkurovat dominantní Nvidii

Lisa Su, výkonná ředitelka AMD

Lisa Su, výkonná ředitelka AMD Zdroj: AMD

Americká polovodičová společnost AMD (Advanced Micro Devices) se hodlá prosadit alespoň na části trhu s čipy pro zpracování umělé inteligence, které se používají pro služby jako ChatGPT. Ten dnes z většiny drží Nvidia. I v Česku tak AMD nabízí své novinky, které jsou ve srovnání s hlavním konkurentem výrazně levnější. Snaží se tak zopakovat úspěch svých procesorů pro servery, které ukously velký podíl donedávna dominantnímu Intelu a loni obsadily třetinu trhu.

Nvidia má podle analytické firmy Gartner v dodávkách čipů pro umělou inteligenci (AI) celosvětový podíl přes 70 procent. Podle informací e15 Nvidia jednoznačně vládne také českému trhu. Její technologie využívá například největší zdejší superpočítač Karolina v národním centru IT4Innovations. Stovky karet s čipy Nvidie na vývoj vlastní umělé inteligence koupil i Seznam.

„Nvidia do AI investuje dlouhé roky a lidé jsou na její technologie zvyklí. Vnímáme, že konkurence má náskok, ale my nyní investujeme také,“ říká Michal Sztemon z českého zastoupení AMD. Společnost v prosinci představila AI akcelerátor Instinct MI300X, který se výkonem vyrovná nejvyspělejším modelům H100 od Nvidie, a navíc nabízí víc než dvojnásobnou paměť.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!