Nejrychlejší český superpočítač je zahlcen kvůli obřímu zájmu o AI. Stát chystá nákup nového

Od léta 2021 v národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě funguje Karolina s výkonem 15,2 petaflops.

Od léta 2021 v národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě funguje Karolina s výkonem 15,2 petaflops. Zdroj: it4i.cz

Masivní zájem o rozvoj umělé inteligence (AI), který odstartoval příchodem OpenAI a ChatGPT, má značné dopady na vytíženost nejrychlejšího českého superpočítače Karolina umístěného v národním centru IT4Innovations při Vysoké škole báňské v Ostravě. Ta část Karoliny, na níž se dá umělá inteligence trénovat, má vyprodané kapacity. „Některé rezervace výpočetního času sahají až do roku 2027,“ řekl e15 ředitel IT4Innovations Vít Vondrák.

Ostravský superstroj nabízí vědcům, průmyslu či startupům možnost zpracovávat výpočty kolem AI na 576 akcelerátorech Nvidia A100. Jde o karty umisťované do serverů obsahujících specializované čipy. Jedna A100 vyjde na zhruba půl milionu korun. Obrovský zájem o tyto karty za poslední rok vyhnal cenu akcií Nvidie o více než 230 procent. Podle Petra Plodíka z firmy M Computers, která Nvidii zastupuje v našem regionu, jsou čekací lhůty na dodávky kolem 50 týdnů.

„Stále více projektů souvisejících s AI je jedním z nejvýznamnějších faktorů růstu poptávky po našich výpočetních zdrojích,“ potvrdil Vondrák situaci na trhu. „Momentálně nejsme schopni plně pokrýt všechny požadavky našich uživatelů, kteří usilují o výpočetní čas v rámci otevřených veřejných grantových soutěží,“ doplnil.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!