Nedočkavost vyžaduje trpělivost čili Půlnoční čekání na iPhone

iPhone 4S

iPhone 4S Zdroj: Apple

Přibližně stohlavý zástup jste mohli vidět těsně před půlnocí ze čtvrtka na pátek před prodejnou Vodafonu na Václavském náměstí v Praze. Fronta, v níž bylo možné zahlédnout i rybářskou skládací stoličku, začala narůstat už od brzkého večera. Přesně s úderem půlnoci se prodejna otevřela a rázem ji zaplnili milovníci značky Apple, dychtiví nového iPhonu 4S.

První fanda nakousnutého jablka přešlapoval před dočasně zavřeným Vodafonem na Václavském náměstí prý už od 18.15. Zhruba hodinu před půlnocí už fronta sahala k rohu s Opletalovou ulicí a už se příliš neprodlužovala. Stáli v ní jak mladí lidé oddaní komunikačním technologiím, tak i ti, kteří v novém iPhonu viděli už atraktivní dárek pod stromeček.

Relativně teplý večer byl čekajícím poměrně nakloněn, přesto ještě těsně před otevřením zaměstnanci Vodafonu roznášeli mezi postupující zákazníky teplý čaj. Fronta před prodejnou zaujala i zahraniční turisty, z nichž někteří se v jejím popředí fotografovali.

Přesto byl zájem o iPhone 4S v prvním sledu menší, než u předcházejícího modelu. Prodejci také uvádějí, že zákazníci většinou kupovali základní model s 16 GB paměti. Noční nabídky Vodafonu, která probíhala vedle Prahy ještě v Brně a Ostravě využilo dohromady asi 150 lidí. Pro první stovku zákazníků byly na každé prodejně připraveny jako dárek také rukavice pro ovládání dotykového displeje v zimě.

Chyť svůj iPhone za nohu!

T-Mobile otevřel prodejny až ráno a to jen ty, které běžně otevírají v neděli, tedy především provozovny v obchodních centrech. Do 12:45 si telefon podle mluvčí Martiny Kemrové pořídilo 58 zájemců. Zájem nepozvedl ani fakt, že T-Mobile inzeroval nižší ceny než Vodafone. T-Mobile prodej iPhonu podpořil také jakousi atraktivní „hrou na babu“. V osmi městech lidé honili speciální běžce – free runnery. Kdo se první běžce dotkl, získal poukaz na telefon zdarma. Akci poznamenala i nepříjemnost, protože už ve čtvrtek večer někdo okradl běžce nasazeného do Českých Budějovic o vybavení, které mělo na internetu určovat jeho polohu.

Třetí operátor Telefónica neakceptoval tvrdé obchodní podmínky Applu a nový iPhone prodávat nebude. Doprodá jen skladové zásoby předchozí verze iPhone 4. Telefónica bude nabízet konkurenční produkty s operačním systémem Android.

Apple ve vlastním nternetovém obchodě přístroj nabízí od 14 490 korun za verzi 16 GB. Operátor T-Mobile začíná na 15 999 korunách a dotovaná cena iPhonu 4S pak na 5499 korunách. Vodafone stejný telefon v dotované verzi prodává od 10 377 a nedotovaný za 16 277 korun.