Nejstarší tuzemský časopis o filmu definitivně skončí

Jak se točí po česku

Jak se točí po česku

Přežil období nacismu a komunismu i – byť s potížemi – nástup tržní ekonomiky v devadesátých letech. Nástup elektronických médií ale nikoli. Po 74 letech skončí periodické vydávání nejstaršího tuzemského časopisu o filmu s názvem Filmový přehled. Poslední dvě desetiletí jej vydával Národní filmový archiv.

Od letošního ledna navíc časopis vycházel již jen v elektronické podobě, ale stále jednou měsíčně za třicet korun. Nyní se „rozpustí“ v připravovaném profesionálně pojatém portálu o filmu a filmovém průmyslu, který chce archiv spustit v polovině příštího roku.

„Příběh Filmového přehledu odráží mnohé z filmové kultury a politiky dvacátého století a tenhle příběh skončil. Chceme navázat na hodnoty, které vytvořil, takže portál, který vyvíjíme, bychom mohli nazvat filmovým přehledem pro 21. století,“ uvedl generální ředitel archivu Michal Bregant.

Časopis se zaměřoval především na filmy distribuované v tuzemských kinech a podrobně tato díla popisoval, takže laické i odborné veřejnosti sloužil jako zdroj ověřených informací o jednotlivých titulech.

Celá oblast distribuce filmových děl se ale podle Breganta dost hluboce změnila. „Filmový přehled nemohl obsáhnout celou šíři distribuce a dostát požadavku aktuálnosti. Portál v on-line prostředí se bude vyvíjet kontinuálně, redakce jej bude aktualizovat průběžně a uživatelé jistě ocení aktuální rubriky,“ dodal ředitel. Součástí portálu – který bude konkurovat zejména webové Česko-Slovenské filmové databázi, Filmové databázi a Kinoboxu – by měla být časem i videopůjčovna nabízející za poplatek on-line sledování snímků.