Nejsvobodnější média jsou ve Finsku. Češi se lepší

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Tomas Novak

Psaní bez vnějších vlivů si nejvíce užívají novináři ve Finsku, Nizozemsku a Norsku. Lepší se ale i Česká republika, poskočila o tři místa a je třináctá mezi 180 sledovanými zeměmi. Vyplývá to z indexu svobody médií, který zveřejnila mezinárodní organizace Reportéři bez hranic (RSF). Nejhorší podmínky ke svobodnému informování mají novináři v Turkmenistánu, Severní Koreji a Eritreji.

Česko se podle pořadí organizace ocitlo těsně před Německem, Švýcarskem, Irskem a výrazně například před Spojenými státy, Británií či Francií. Česká republika byla loni 16. a předloni 14. Polepšilo si také Slovensko, které postoupilo z loňské 23. na 20. příčku. Také Polsko poskočilo z 22. na 19. pozici.

Naopak Maďarsko se dále propadlo, a to z 56. na 64. místo. Podle RSF je to kvůli prosazování nedemokratických hodnot konzervativní vládou Viktora Orbána. Zpráva si zvlášť všímá také propadu Spojených států, které se z 32. příčky posunuly za rok na 46. pozici. Může za to podle autorů zprávy příliš časté zneužívání národní bezpečnosti k omezování svobody sdělování.

Výrazně si pohoršily také Mali a Středoafrická republika, které zasáhly ozbrojené konflikty. To podle zprávy opět ukazuje, že při nestabilitě v nějaké zemi se média stávají strategickými cíli a terči skupin či jednotlivců, kteří se snaží kontrolovat sdělování bez ohledu na mezinárodní pravidla.

Rusko přitvrzuje

Rusko je jako loni na 148. místě. Podle RSF si ale nepohoršilo jen díky odporu a houževnatosti občanské společnosti. „Ve skutečnosti (ruské) úřady zesilují každý den represivní odklon zahájený od návratu do Kremlu Vladimira Putina v roce 2012. A vyvážejí tento model do celého bývalého Sovětského svazu,“ uvedla organizace v textu.

Mapa svobody tiskuMapa svobody tisku | RSF

Finsko je v čele žebříčku počtvrté za sebou a jako loni jsou na druhém a třetím místě Nizozemsko a Norsko. Oproti minulému roku se nezměnila ani poslední trojice tvořená Turkmenistánem, Severní Koreou a Eritreou. Tyto tři země jsou pro novináře podle RSF „skutečnými pekly“. Velmi špatné podmínky pro jejich práci jsou tradičně také v Číně, Somálsku a Sýrii.

Organizace Reportéři bez hranic se sídlem v Paříži při sestavování každoročního žebříčku má v jednotlivých zemích na zřeteli řadu kritérií, a to od legislativy až po míru násilí vůči novinářům.