Největší výzva pro vedení Googlu, píší americká média. Ve firmě vznikly odbory

Google, jedna z nejvlivnějších společností světa

Google, jedna z nejvlivnějších společností světa Zdroj: profimedia.cz

Několik set zaměstnanců Googlu a jeho mateřského koncernu Alphabet založilo odbory. Jde o vůbec první zaměstaneckou organizaci za 22 let existence kalifornského technologického obra a také první odbory v bloku známých globálních internetových firem. 

Sdružení s názvem Alphabet Workers Union má zastupovat jak interní zaměstnance společnosti, tak externě najímané spolupracovníky. „Jde o historický moment,“ uvádí vývojář Dylan Baker, jeden ze signatářů zakládajícího dokumentu odborové organizace. „Budeme si volit své zástupce, demokraticky rozhodovat o návrzích, platit příspěvky a případně si najímat zkušené vyjednavače k tomu, aby se zajistilo, že firma reflektuje hodnoty svých zaměstnanců,“ popisuje v prohlášení Baker. 

Odbory nyní mají přes dvě stovky členů. Zároveň se přihlásily do odborové asociace Communications Workers of America (CWA), zastupující pracovníky firem z oboru telekomunikací na celonárodní úrovni. 

Založení odborů podle zaměstnanců firem ze skupiny Alphabet pomohla pandemie. Google i další sesterské firmy se rozhodly plně přejít na vzdálenou práci. To mělo zjednodušit debatu o odborech, neboť mnozí pracovníci údajně ztratili latentní strach z represí ze strany zaměstnavatele. 

K iniciativě se už vyjádřila i sama společnost Google. Byť poměrně neutrálně. „Vždy jsme usilovali o podporu adekvátního pracovního prostředí,“ citovaly zpravodajské agentury ředitelku HR v Googlu Karu Silversteinovou. 

Ve skupině Alphabet je zaměstnáno celkem 120 tisíc lidí. Někteří z nich v minulosti napadali například rozdílný přístup k interním a externím zaměstnancům, zapojení Alphabetu do různých armádních projektů, nedostatečně definované etické mantinely projektů Alphabetu založených na vývoji umělé inteligence či deficit v oblasti diverzity. 

„Vznik odborů v Googlu je další moment v celkově rostoucím tlaku na technologické giganty,“ řekl francouzské rozhlasové stanici RFI Darell West, ředitel oblasti veřejné správy v think-tanku Brookings Institution. Firmy jako Google, Facebook, Amazon a další jsou v poslední době stále častěji vyzývány, aby zveřejnily algoritmy, na základě nichž fungují, mnohé vlády, především v USA a v Evropě, navrhují jejich speciální zdanění. Podle řady amerických médií může být ale právě zrod a aktivní činnost odborů dosud největší výzvou pro management těchto společností. 

Skupina Alphabet vznikla v roce 2015 spojením několika aktivit Googlu v různých oblastech. Dnes obsahuje kromě Googlu firmy jako Deep Mind (umělá inteligence), Waymo (autonomní řízení) či Wing (dronové létání). Za poslední finanční rok utržila 162 miliard dolarů při provozním zisku 35 miliard dolarů. S akciemi Aplphabetu se obchoduje na Newyorské burze Nasdaq, titul je i součástí širšího indexu S&P 500.