Nepatří k nejznámějším miliardářům, přesto výrobky jeho firmy nosí v kapse téměř všichni

Šéf TSMC Morris Čang odchází do důchodu.

Šéf TSMC Morris Čang odchází do důchodu. Zdroj: Profimedia.cz

Šéf TSMC Morris Čang odchází do důchodu.
2
Fotogalerie

Magnát na trhu mikročipů do mobilních telefonů právě učinil velké rozhodnutí. Morris Čang příští rok předá hlavní slovo ve své společnosti TSMC nejbližším spolupracovníkům a sám odejde do důchodu. Za 86 let svého života však stačil proměnit jedno celé průmyslové odvětví, píše Bloomberg.

Narodil se v roce 1931 v čínské metropoli Nimbo. Mládí strávil na cestách, protože jeho rodina byla neustále na útěku. Nejdřív před japonskou okupací a hned potom před krvavými boji mezi komunisty a nacionalisty.

Jeho cesty neskončily ani v dalších letech života. Vydal se přes Hong Kong a Harvard studovat strojírenství na univerzitě v Massachusetts. Doktorát potom dokončil pro změnu na Stanfordu.

První pracovní zkušenosti v oboru začal sbírat ve 24 letech. Jeho talent se záhy projevil a Čang začal stoupat na firemním žebříčku Texas Instruments.

Když získal dostatek zkušeností, založil v roce 1987 vlastní firmu - Taiwan Semiconductor Manufacturing (TSMC) vyrábějící čipy na zakázku, která mu měla v budoucnosti vydělat miliardy.

Firma jako jedna z prvních poskytla výrobcům mobilních telefonů, ale nejen jim, možnost zhotovení mikročipů outsourcovat. Tu rády využily „menší“ společnosti jako například nVidia a úspěch se začal rodit, připomíná agentura Bloomberg.

Rostoucí prestiž a vysokou kvalitu výrobků firmy jasně ukázal rok 2013, kdy se TSMC stala dodavatelem mikročipů pro Apple. Tato spolupráce trvá dodnes. Po třiceti letech fungování má firma hodnotu přesahující 190 milliard dolarů a výrazně změnila i průmysl celého Tchaj-wanu.