News Corp. čelí 46 novým žalobám

Aktivista palí poslední vydaní News of the World

Aktivista palí poslední vydaní News of the World Zdroj: profimedia.cz

Britská pobočka celosvětového mediálního gigantu News Corporation Ruperta Murdocha čelí 46 novým žalobám, které viní dnes již zaniklý bulvární týdeník News of the World z odposlouchávání telefonů. Podle právníka zastupujícího skupinu stěžovatelů už celkový počet žalob přesáhl stovku, napsal deník Wall Street Journal.

Právník Hugh Tomlinson řekl nejvyššímu soudu v Londýně, že těchto přibližně 46 případů pravděpodobně neskončí před soudem. News Corp. totiž může poškozené odškodnit prostřednictvím mimosoudního vyrovnání.

Počet žalob může ještě výrazně vzrůst. Londýnská policie totiž podle Tomlinsona identifikovala 1174 pravděpodobných obětí odposlouchávání.

News Corporation už přibližně 60 sporů urovnala mimosoudní cestou. Týkalo se to i žalob, které na ni podali zpěvačka Charlotte Church a herec Jude Law. Advokát britské pobočky News Corporation Michael Silverleaf dnes prohlásil, že vydavatelství chce pomoci mimosoudních vyrovnání urovnat co nejvíce žalob.

Skandál okolo News of the World propukl během loňského léta. Rozbuškou bylo zjištění, že týdeník odposlouchával hlasovou schránku unesené a zavražděné dívky a telefonní záznamníky příbuzných obětí útoků v londýnském metru v roce 2005 a vojáků zabitých v Afghánistánu.

Aféra zasáhla i premiéra Davida Camerona, který zaměstnával i přes varování někdejšího šéfredaktora listu Andyho Coulsona jako svého mediálního poradce. Coulson byl později zatčen.

Ani tím ale kolotoč událostí neskončil. V minulých měsících policie zatkla několik novinářů a manažerů bulvárního deníku The Sun, který také patří do mediálního impéria News Corporation. Zaměstnanci nejprodávanějšího britského deníku čelí obvinění z uplácení policistů a veřejných činitelů.