Nokia má miliardovou ztrátu, tržby jí klesly o pětinu

Nokia

Nokia Zdroj: ctk

Finská společnost Nokia, která je největším výrobcem mobilních telefonů na světě, utrpěla ve čtvrtém čtvrtletí čistou ztrátu 1,07 miliardy eur (asi 27 miliard korun). O rok dříve přitom měla zisk 745 milionů eur (asi 19 miliard korun).

Čisté tržby fimy spadly o pětinu na deset miliard eur (zhruba 254 miliard korun. Prodej smartphonů se snížil o 31 procent. Zisk na akcii na provozní úrovni klesl o 73 procent na 0,06 eura, což je navzdory silnému propadu lepší výsledek, než čekali analytici. Ti v anketě agentury Reuters počítali s propadem na čtyři centy.

Tržby výrazně klesly, i když Nokia v Evropě a v Asii uvedla na trh své první smartphony s platformou Windows. Firma o své pozice přišla už dřív, velkým konkurentem jsou pro ni přístroje s operačním systémem Android od americké společnosti Google, a rovněž komunikátory iPhone od americké společnosti Apple.

Podíl operačních systémů v telefonech Nokia

Prognóza prodejů smartphonů Nokia s OS WindowsPrognóza prodejů smartphonů Nokia s OS Windows | WPCentral

Nokia má snahu ztracené pozice získat zpět, k čemuž jí mají pomoci právě telefony s operačním systémem Windows od společnosti Microsoft. Zatím prý těchto přístrojů prodala víc než milion. Na trhu jsou teprve od listopadu, v USA se dostávají na pulty prodejen během ledna. Prodej nových smartphonů ale nestačil kompenzovat propad prodeje těch staršíc.

Co se psalo v roce 2010:

Vzhledem k tomu, že zisk na akcii nespadl tolik, jak se analytici obávali, akcie Nokie po zveřejnění výsledků hospodaření přidávaly kolem osmi procent. Proti maximu z loňského roku je ale jejich kurz pořád zhruba poloviční. Akcie Nokie klesají vytrvale s tím, jak firma ztrácí pozice na trhu. Zhruba před deseti lety se akcie prodávaly za desetinásobek současné ceny.