Nokia ustupuje ze slávy i na českém trhu

Nokia se potýká se špatnými hospodářskými výsledky. Její čistá ztráta se ve druhém čtvrtletí téměř zečtyřnásobila na 1,41 miliardy eur (zhruba 35 miliard Kč) z 368 milionů eur před rokem.  (Foto profimedia.cz)

Nokia se potýká se špatnými hospodářskými výsledky. Její čistá ztráta se ve druhém čtvrtletí téměř zečtyřnásobila na 1,41 miliardy eur (zhruba 35 miliard Kč) z 368 milionů eur před rokem. (Foto profimedia.cz) Zdroj: profimedia.cz

Mobilní telefony značky Nokia vedly žebříček nejprodávanějších modelů ve světě čtrnáct let až do loňska, kdy je porazil Samsung. Trend odklonu od nokií dorazil i do Česka, plyne z čísel mobilních operátorů.

„Podíl Nokie na prodejích telefonů v O2 činí za leden 22 procent. V lednu 2012 to bylo 46 procent,“ říká Ctibor Jappel z Telefóniky O2. Podobně je tomu u Vodafonu – podle Veroniky Exnerové činí lednový podíl Nokie 20 procent, což je meziroční pokles o polovinu. Na vysokém čísle se finská značka drží jen u T- Mobilu, kde se její přístroje podle mluvčí Martiny Kemrové podílí na prodejích telefonů 36 procenty.

Nokii také dál stíhá nedůvěra investorů. Její akcie letos klesly zhruba o deset procent. Velkou ranou pro firmu je fakt, že pokles cen způsobil snížení její tržní kapitalizace pod deset miliard eur. Nokia tak vypadla z prestižního indexu Euro Stoxx50, kde jsou největší listované evropské firmy.

A může být ještě hůře. Nokia opustí index 18. března. Její akcie se mohou dostat pod další tlak, protože portfoliomanažeři investující do indexu pravděpodobně budou její akcie vyprodávat.

Vývoj akcií NokieVývoj akcií Nokie | E15

Podnětem k nynějšímu poklesu se přitom stala banalita. Agentura Bernstein Research zveřejnila prognózu, ve které stálo, že Nokia bude mít slabší než očekávané prodeje u vlajkové lodi, modelu Lumia 920 z loňského podzimu. Analytik Pierre Ferragu to usoudil z toho, že klesly počty vyhledávání hesla „Lumia 920“ na Googlu. To je prý indikátor, že zájem o Lumii se už vyčerpal a padne na stejnou úroveň jako u předchozích modelů.

Právě řadou chytrých telefonů Lumia s operačním systémem Windows se finská značka snaží vrátit na výsluní. Vyřazení z akciového indexu znamená pro Nokii krok zpět po nadějných výsledcích, které reportovala za čtvrtý kvartál. Dosáhla prodejů ve výši 8,04 miliardy eur a provozního zisku 439 milionů eur. V posledním čtvrtletí prodala 4,4 milionu modelů značky Lumia a 9,3 levnějších modelů Asha.

Bez dotyku ani ránu