Nokia už není králem chytrých mobilů

Finský výrobce mobilních telefonů Nokia v druhém čtvrtletí přišel o místo jedničky na trhu chytrých mobilních telefonů, ze kterého jej vytlačil americký Apple. Firma ve čtvrtletí prodělala 368 milionů eur (necelých 9 miliard korun). Provozní zisk ale překonal odhady analytiků, když dosáhl 361 milionů eur.

Apple ve druhém čtvrtletí prodal 20,3 milionu iPhonů, Nokii přeskočil i Samsung. Finská firma, která toto odvětví v roce 1996 vytvořila, prodala jen 16,7 chytrých mobilních telefonů. Její provozní zisk je ale přesto lepší, než očekávali analytici oslovení agenturou Reuters. Jejich odhady kolísaly mezi ztrátou 35 milionů a ziskem 285 milionů eur.

Tržby se propadly o sedm procent na 9,3 miliardy eur. Provozní zisk vylepšily hlavně licenční poplatky ve výši 430 milionů eur, které Nokia inkasovala, a příjmy z mimosoudního vyrovnání, které firmě přinesl právě Apple.

„Nokia trpí prudkou ztrátou zájmu o Symbian a navíc ji zasáhly chabé prodeje v Číně,“ řekl pro Reuters analytik Tim Shepherd. „Výsledky zdůraznily naléhavou potřebu uvedení nového zařízení na platformě Windows, jakmile to bude možné,“ dodal.

Na 88,5 milionu přístrojů klesly i celkové prodeje firmy, ve stejném čtvrtletí minulého roku dosahovaly 111 milionů, v minulém kvartálu 108,5 milionu. Nové mobilní telefony vybavené operačním systémem od Microsoftu, od nichž si šéf Nokie Stephen Elop slibuje posílení prodejů, by na trh měly dorazit na konci tohoto roku.

Akcie finského výrobce na výsledky zareagovaly růstem o 4,1 procenta na 5,79 dolaru, od února ale ztratily více než polovinu své hodnoty.

Podle odhadů analytické společnosti IDC by měl letos trh chytrých mobilních telefonů vzrůst o 55 procent na 472 milionů přístrojů. Loni se především díky modelům vybavením operačním systémem Android zvětšil o 87 procent, citovala firmu agentura Bloomberg.

O vedení na trzích západní Evropy příšla Nokia podle IDC již v prvním čtvrtletí. V prodeji všech typů mobilních telefonů ji předehnal Samsung, v chytrých mobilních telefonech pro změnu Apple.