Nova ovládla dvě dcery, poslala jim 61 milionů

Nova

Nova

Televize Nova dokončila operaci na stoprocentní ovládnutí dvou dceřiných firem, ve kterých vznikly filmy Taková normální rodinka a Zamiana. Do jejich základního kapitálu v původní výši 200 tisíc korun poslala přes 61 milionů korun – 13,7 milionu pro společnost Taková normální rodinka a 47,5 milionu pro firmu Změna.

Nova v obou firmách vlastnila prostřednictvím společnosti Media Pro Pictures (MPP) od roku 2007 po 51 procentech. V létě její zaměstnanec Mihai Predescu od předchozích spolumajitelů, filmových producentů Rudolfa Biermanna (společnost In Film Praha) a Tomáše Hoffmana (Infinity Prague), odkoupil zbylých 49 procent.

Razantním navýšením základního kapitálu v těchto dnech Nova naředila Predescuův podíl na zanedbatelný zlomek. Hlavním smyslem operace je podle ředitele MPP Petra Erbena především kontrola filmových práv k výše uvedeným dílům.

V běhu je i další část restrukturalizace skupiny, pohlcení agentury Mediafax a internetových firem BLOG Internet a Jyxo společností CET 21. Fúze by měla být dokončena během podzimu. Nova v jejím rámci musela skousnout prodělky Mediafaxu v celkové výši skoro 270 milionů korun. Naopak formální samostatnost by si měla zachovat MPP, Nova kromě toho ještě vlastní 51 procent v produkční firmě Čertova nevěsta (zbytek ovládá Golem Film).