Nova přes pokles tržeb potvrdila pozici lídra v CME

CME Group

CME Group Zdroj: CME

Největší tuzemská komerční televize Nova je i přes pokles tržeb v letošním roce stále nejvýdělečnější stanicí v portfoliu celé mediální skupiny Central European Media Entertainment (CME). O tuto pozici přišla podle tehdejších reportů skupiny předloni, kdy zavedla nový způsob prodeje reklamy a výrazně ji zdražila.

Po tehdejším dočasném odchodu velkých inzerentů, propadu tržeb a následném vykázání ztráty Novu v provozním zisku na chvíli předstihla bulharská bTV. Nova pak po nezvládnuté změně prošla personálním zemětřesením, kdy odešla řada vrcholných manažerů v čele s šéfem celé CME Adrianem Sarbuem a generálním ředitelem Novy Janem Andruškem.

Nova si zachovává zejména pozici lídra v ziskovosti. Provozní zisk CME za její české aktivity v čele s Novou bez zahrnutí odpisů, amortizace a ztráty ze snížení hodnoty aktiv (OIBDA) stouply od ledna do září o třetinu na 44 milionů dolarů. CME v Rumunsku si polepšila jen o 23 procent na 26 milionů dolarů.

Tržby Novy v Česku od ledna do září letošního roku podle dnešních zveřejněných údajů CME ale klesly o deset procent na 122,7 milionu dolarů (zhruba tři miliardy korun). O třináct milionů dolarů tak ale stále překonala rumunskou divizi v čele s ProTV, která si meziročně pohoršila o jedenáct procent. Výraznější rozdíl v tempu poklesu ale nastal ve třetím čtvrtletí - zatímco Nova ztratila tržby ve výši 6,6 procenta, rumunští souputníci klesli více než dvojnásobným tempem.

„Celkově CME představila o něco slabší výsledky, než trh očekával. Očištěné tržby rostly jen o 5,2 procenta. Pozitivní zprávou je, že svižným tempem pokračuje oživení v České republice a na Slovensku, nicméně Rumunsko jednoznačně zklamalo. Trh by na výsledky měl reagovat mírně negativně,“ uvedl analytik Václav Kmínek z Patria Finance. Akcie CME na pražské burze na výsledky zareagovaly mirným poklesem o necelých pět procent.