Nové digitální vysílání letos naladí 99 procent obyvatel Česka

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: profimedia

Ilustrační foto
2
Fotogalerie

Koncem letošního roku by mělo být téměř celé území České republiky pokryto novým standardem digitálního vysílání DVB-T2. V současnosti nový signál vysílá již  22 vysílačů z plánovaných 26, dnes došlo ke spuštění vysílačů v Ústí nad Labem a v Mikulově.

České radiokomunikace se tak připravují na začátek přechodného období v příštím roce, kdy dojde k postupnému vypínání vysílačů současného standardu digitálního vysílání. Kompletní přesun na nové digitální vysílání DVB-T2 by měl být dokončen v roce 2020.

V přechodovém vysílání si mohou diváci naladit 18 kanálů z multiplexů 2 a 3, figurují mezi nimi například stanice Nova, Prima, Barrandov nebo Óčko. Jediným veřejnoprávním kanálem je v novém standardu zatím jen dětský kanál :D.

Česká televize se totiž rozhodla pro vybudování vlastní přechodové sítě, k jejímu dokončení by mělo dojít v první polovině letošního roku. Poté už si budou moci diváci v nové kvalitě naladit stejnou nabídku kanálů jako doposud.

Potřebovat k tomu však budou televizní přijímač, jenž splňuje požadavky nového digitálního vysílání. Podle průzkumu ministerstva průmyslu má vyhovující zařízení 22 procent domácností, a to především ve velkých městech. Možností bude ale také nákup set-top boxu, který diváci připojí ke stávající televizi. Pozemní vysílání, kterého se přechod na nový standard týká, využívá asi 60 procent domácností.

K přechodu na nové digitální vysílání musí přejít většina evropských zemí kvůli přenechání části kmitočtů mobilním sítím. Pokud by k zavedení nového standardu nedošlo, ovlivnilo by to dostupnost televizního vysílání na českém území. Provozovatelé rovněž slibují zvýšení kvality obrazu nebo rozšíření služeb hybridního vysílání HbbTV.

Televizní certifikace
Nový standard DVB-T2 v současnosti splňuje na českém trhu více než 1200 zařízení, tedy set-top boxů a televizí. Jednotlivé přístroje České radiokomunikace testují a následně udělují certifikaci. Tu zákazníci poznají podle zlatých samolepek, která se v obchodě na televizoru nebo set-top boxu nachází. Jakýkoliv přístroj je rovněž možné ověřit na stránce www.dvbt2overeno.cz.